Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.10.2016

Problemski Hotel valt in de prijzen in La Roche-sur-Yon

door Vertigo

Problemski Hotel, het speelfilmdebuut van Manu Riche, heeft dit weekend de Grote Prijs van de Jury weggekaapt op de zevende editie van het Internationaal Filmfestival van La Roche-sur-Yon in Frankrijk. Aan de prijs is de aankoop van de winnende film door Canal+ voor Frankrijk verbonden.

Problemski Hotel is een adaptatie van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. De film vertelt het liefdesverhaal tussen Bipul en Lidia. Terwijl Bipul het asielcentrum in hartje Brussel als zijn eindbestemming ziet, wil de jonge Lidia niets liever dan verder trekken naar Londen. Is Bipul bereid zijn toekomstperspectief bij te stellen? Willen we eigenlijk niet allemaal – met of zonder papieren – graag ergens anders zijn?

In de hoofdrollen zien we Evgenia Brendes, Gökhan Girginol, Lydia Indjova, Marijke Pinoy en Tarek Halaby die vorige maand in Oostende nog de Ensor voor Beste Debuut in de wacht sleepte.

Problemski Hotel ging ongeveer een jaar geleden in première op het Film Fest Gent. Daarna volgden tal van festivalvertoningen, o.a. in Rotterdam en op Cinequest (San Jose) en Raindance (Londen). Lumière bracht de film bij ons ondertussen uit op DVD, terwijl de titel ook via VOD te bekijken is.

De Jury van de Internationale Competitie bestond uit de Franse productrice Muriel Merlin, de Franse regisseur-producent Antoine Barraud, journaliste en festivalcurator Anne Delseth en de Amerikaanse actrice Elina Löwensohn. Sinds 2014 is Paolo Moretti artistiek directeur van het festival dat jaarlijks een 70-tal in Frankrijk onuitgegeven films vertoont.

Bron: VAF