Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.10.2016

#TuffinTipt Film Fest Gent – Dag 7: Personal Shopper

door Steven Tuffin

Film Fest Gent wordt wel eens het Cannes van Vlaanderen genoemd en dat is met zo’n indrukwekkend programma niet geheel onterecht. Onze hoofdredacteur, Steven Tuffin, baant zich een weg door het aanbod en pikt elke dag een aanrader uit. Vandaag: het paranormale Personal Shopper.

Olivier Assayas is er me toch eentje. Net wanneer je dacht dat de Franse cineast zich volledig toespitste op uitdagend genrewerk als Demonlover en de tv-reeks Carlos, kwam hij op de proppen met praatparels L’heure d’éte en Après mai. Opvolger Clouds of Sils Maria – over een ouder wordende actrice die met zichzelf geconfronteerd wordt – combineerde dan weer zijn voorliefde voor heavy dialogen met het urgente tempo van de betere thriller.

Die verfrissende formule puurt Assayas verder uit in dit relaas over een Amerikaanse vrouw die het beroep uit de titel uitvoert terwijl ze letterlijk en figuurlijk spoken begint te zien. Verwacht echter geen The Sixth Sense 2: The Haunting of Paris, maar een intrigerend portret van een jongedame die op alle vlakken op de vlucht lijkt te zijn. Dat Kristen Stewart net zoals in Clouds of Sils Maria oprecht overtuigend staat te acteren in plaats van wat ongemakkelijk te stamelen, mag misschien nog het grootste wonder heten.

Of is dat die nagelbijter van een sms-conversatie?

Tickets voor Film Fest Gent koop je hier.