Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.05.2020

Originele Yesterday-scenarist voelt zich gedupeerd door bioscoopversie

door Vertigo

Danny Boyles Yesterday, de muzikale romcom waarin een singer-songwriter (Himesh Patel) zich als enige de muziek van The Beatles kan herinneren, is gebaseerd op een origineel script van Jack Barth getiteld Cover Version. Het script werd echter herschreven door Richard Curtis (Love Actually), waardoor volgens Barth de donkere toon van het verhaal verloren ging.

In de film wordt de singer-songwriter uiteindelijk heel succesvol, maar in Barths versie werd hij nooit even rijk en beroemd als The Beatles. “Ik vroeg mij af wat er zou gebeuren als Star Wars niet bestond en ik plots hetzelfde idee had,” zegt Barth. “Ik durf wedden dat ik het niet verkocht zou krijgen.”

Barth verkocht het script van Cover Version aan Working Title Films, het productiehuis van Yesterday. Zij schakelden Curtis in. Hij eiste dat alleen hij als scenarist in de eindgeneriek zou staan. Barth werd enkel vermeld als medebedenker van het verhaal. Bovendien zei Curtis in interviews voor Yesterday dat Barths script in één zin kon worden samengevat, hoewel in de film uiteindelijk veel van Barths ideeën werden gebruikt.

“Mijn advocaten hebben de zijne gecontacteerd, maar zij lieten het gewoon aanslepen,” zegt Barth. Volgens hem baseerde Curtis zich voor zijn versie van Yesterday op zijn eigen succes. “Hij ontmoette Rowan Atkinson aan de University of Oxford en was dankzij hun samenwerkingen al succesvol toen hij in de twintig was,” zegt Barth. “Voor zover ik weet, heeft hij heeft nog nooit tegenslag gehad.”

Barth is vooral kwaad omdat hij niet kan verwijzen naar Yesterday om nieuwe kansen te creëren in de entertainmentwereld. “Richard heeft mij financieel leed berokkend,” zegt Barth. “Als ik schrijf dat ik de bedenker van Yesterday ben, krijg ik als antwoord: ‘Dat is een film van Richard Curtis, idioot.'”

Bron: The Playlist