Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.05.2020

Vanilla Sky-regisseur Cameron Crowe blikt terug op Times Square-shoot

door Vertigo

Door de coronacrisis ligt Times Square in New York er momenteel verlaten bij. Dat was ook het geval voor de opnames van Cameron Crowes Vanilla Sky, zijn Engelstalige remake van Alejandro Amenábars Abre los ojos.

Voor de scène waarin hoofdrolspeler Tom Cruise rondloopt op een verlaten Times Square liet regisseur-scenarist Crowe zich inspireren door een scène uit het origineel die zich afspeelt in een verlaten Madrid.

Cruise vroeg toestemming aan Rudy Giuliani, de toenmalige burgemeester van New York, om Times Square af te zetten en hij ging akkoord onder één voorwaarde.

“Hij had namelijk opgevangen dat ik per scène veel takes draai,” zegt Crowe. “Ik ben een grondige regisseur, maar ik wist niet dat het stadsbestuur van New York daarvan op de hoogte was. Men was bezorgd dat we zonder plan gingen filmen op Times Square.”

Uiteindelijk kregen Crowe en co toestemming om op zondagmorgen drie uur te filmen op Times Square en waren ze zodanig voorbereid dat de scène in minder dan twee uur was ingeblikt.

“Tom Cruise stelde voor om hem te filmen terwijl hij gewoon heen een weer liep op Times Square,” zegt Crowe. “Het was prachtig en we waren nog altijd ruim op tijd klaar.”

“Achteraf werd er tot vijftien geteld voor het verkeer en de mensen mochten terugkeren,” vervolgt hij. “Het was adembenemend. Wat we gedaan hadden, was nog nooit eerder gebeurd.”

“Van het begin tot het einde werd ons bovendien verteld dat het nooit meer zou gebeuren,” voegt Crowe eraan toe. Volgens hem vroeg onder meer Danny DeVito een paar maanden later tevergeefs toestemming om voor een bepaalde film op Times Square te draaien.

Bron: The Playlist