Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.04.2022

Eerste recensies Robert Eggers’ The Northman online

door Vertigo

Robert Eggers’ nieuwste film, The Northman, is een Vikingwraakepos met notoir zware opnames. Eggers wilde hiermee een zo authentiek mogelijke kijkervaring creëren. De hoofdrollen zijn voor Anya Taylor-Joy en Alexander Skarsgård. De eerste recensies staan online.

Collider: “The Northman is een boeiend verhaal over zachtaardigheid, liefde en haat. Het is indrukwekkend om Eggers op deze schaal te zien werken en floreren. Eggers’ stijl en opvallende beelden werken prachtig in een verhaal dat zo groots en overweldigend is en zelfs op een grotere schaal slaagt hij er nog steeds in een film te maken die op een goede manier benauwend aanvoelt.”

THR: “Of je nu mee bent met Eggers’ waanzinnige epos, jezelf verliest in zijn van bloed doordrenkte tovenarij, of met je ogen rolt om zijn overmaat, de film doet je appreciëren hoe zelden we tegenwoordig dit soort groot, luid, gewelddadig spektakel te zien krijgen dat niet gebaseerd is op superhelden en -slechteriken, maar op specifieke culturele geschiedenis. Met andere woorden: een werk van dappere verbeelding, niet de zoveelste incarnatie van een bekende franchise. Dat alleen al verdient respect.”

/Film: “The Northman is Eggers’ eerste uitstap in het actiegenre en is zonder twijfel zijn meest ambitieuze film, en misschien zijn minst interessante. Maar Eggers’ dappere mix van surrealistische, brutale kunstzinnigheid in zijn actie-epos is nog steeds met grote voorsprong opwindender, opzwepender en gedurfder dan de meeste bigbudgetblockbusters die dezer dagen in de zalen belanden, en een herinnering aan het feit dat er nog steeds nieuwe paden te bewandelen zijn in het eeuwenoude wraakepos.”

IndieWire: “In een filmtijdperk dat gekenmerkt wordt door toegevingen, draaft The Northman de filmzalen binnen met de furie van een Walkure. Het is het zeldzame studio-epos dat nog liever zou sterven dan zich te onderwerpen aan de moderne voorschriften van hoe een verhaal verteld hoort te worden. Terwijl zoveel mensen in de filmindustrie wanhopig proberen om hun lot te veranderen, toont Eggers ons hoe fantastisch het kan voelen om het te overwinnen.”

The Guardian: “The Northman is een vreselijk gewelddadig, nihilistisch en chaotisch verhaal over de eindeloze cyclus van geweld, de keuze tussen houden van je vrienden en je vijanden haten – wat helemaal geen keuze blijkt te zijn, en de rode draad van het Lot die gedrenkt is in het heerlijke gif van mannelijkheid. Het is compleet uitzinnig, met epische visioenen van de stralende kosmos. Ik kon mijn ogen er niet van afhouden.”

Lees meer over: