Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.04.2022

Nowhere: Koen De Bouw draagt Peter Monsaerts derde drama (recensie)

door Chris Craps

In zijn derde film graaft Peter Monsaert (Offline, Le ciel Flamand) in de psyché van een gebroken man op zoek is naar een vorm van verlossing. Met Koen De Bouw heeft hij daarvoor de perfecte acteur aan boord.

De Bouw speelt André (Koen De Bouw), een man die gekweld wordt door een vreselijk drama. Hij houdt zich staande door een baancafé te renoveren, ook al is er nog een andere reden waarom hij dat werk doet. Tijdens een nacht betrapt hij een inbreker, de jonge Thierry (Noa Tambwe Kabati) die van geen hout pijlen weet te maken. André besluit om hem onder zijn hoede te nemen, maar Thierry is hardleers en legt de nieuwe kansen die hem geboden worden naast zich neer. André houdt echter vol.

André moet zo’n beetje de geduldigste bewaarengel ter wereld zijn. Je komt eigenlijk nooit echt te weten waarom hij Thierry wil redden. Monsaert geeft min of meer zijn trauma als reden aan, maar helemaal geloofwaardig is dat niet. Nochtans vormt de groeiende relatie tussen de twee mannen de ruggengraat van de film. Monsaert grijpt in zijn script soms terug naar typische scenariotrucs en daar heeft de spanningsboog wat onder te lijden.

Het is daarom moeilijk om volledig mee te gaan in Nowhere. Wanneer de climax bereikt wordt, duiken er bovendien melodramatische toestanden op die je tijdens het veelbelovende begin totaal niet had verwacht. Dat Nowhere nooit gaat vervelen, mag je op het conto schrijven van Koen De Bouw, die zoals zo vaak de film helemaal draagt. Interessant is ook dat hij hier tegen zijn imago ingaat: hij speelt geen vlotte boy, maar een ruige kerel die zijn emoties niet kan tonen, behalve dan via zijn ogen.

O ja, Ruth Becquart speelt ook mee, maar je moet verdomd goed opletten of je hebt haar gemist. Zonde van haar talent.

>>Klap 

Peter Monsaert brengt in zijn derde drama het verhaal van een gebroken man (Koen De Bouw) die een jonge crimineel onder zijn hoede neemt. Doet denken aan Hard Eight van Paul Thomas Anderson.

Regie Peter Monsaert
Cast Koen De Bouw, Noa Tambwe Kabati, Ruth Becquart
Speelduur 1u50
Vanaf 6 april in de bioscoop