Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.04.2022

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is beter dan zijn voorganger, maar… (recensie)

door Chris Craps

Vier jaar na The Crimes of Grindelwald volgt het derde luik van de Harry Potter-prequelfranchise Fantastic Beasts.  Nog twee te gaan dus en dat merk je: The Secrets of Dumbledore voelt aan als een tussenaflevering, waarin drie personages worstelen om de hoofdrol.

De vliegende start maakt meteen duidelijk waar het in dit deel om draait: de goedaardige magiër Albus Dumbledore (Jude Law) had vroeger een hechte relatie met de mensenhatende tovenaar Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) en daardoor kunnen ze elkaar niet bevechten. Dumbledore besluit daarom achter de schermen het verzet te organiseren en een operationeel team te verzamelen rond Newt Scamander (Eddie Redmayne).

Door die insteek ontstaan er drie narratieve verhaallijnen. In de eerste volgen we Dumbledore in zijn poging om zijn oude vriend/geliefde te ondermijnen, in de tweede probeert Scamander een bijzonder dier uit de handen van de fascistische tovenaars te houden en in de derde hoopt Newts dreuzelvriend Jacob Kowalski (Dan Fogler) zijn grote liefde Queenie te overtuigen Grindelwalds kamp te verlaten.

Harry Potter-brein J.K. Rowling, die hier opnieuw fungeert als scenarist, is bovendien zo gulzig dat ze zelfs het onbenulligste nevenpersonage wil doen schitteren. Een voorbeeld: de Duitse acteur Peter Simonischek, bekend van Toni Erdmann, speelt een cipier die we waarschijnlijk nooit meer zullen terugzien, maar toch krijgt hij een hele scène. Zo kom je natuurlijk gemakkelijk aan een speelduur van bijna 145 minuten. Het heen en weer gespring tussen al die personages zorgt bij momenten voor een stuurloos gevoel. En wanneer je eindelijk de climax bereikt, kunt je alleen maar teleurgesteld zijn, want die is niet meer dan de zoveelste herhaling van de confrontaties tussen Harry Potter en Voldemort, maar dan met andere figuren in een ander decor.

Toch is The Secrets of Dumbledore enigszins bekijkbaar, zeker in vergelijking met het ronduit vervelende The Crimes of Grindelwald. Grindelwald en zijn handlangers zijn interessanter doordat ze afgeschilderd worden als het fantasy-alternatief van Hitler en zijn Gestapo. Interessant is zeker ook de hercasting van Gindelwald: Mikkelsen benadert de rol helemaal anders dan Johnny Depp. De eerste lijkt een gesofisticeerde aristocraat/Bond-slechterik, die kind aan huis is bij de kleermakers van Saville Row, terwijl Depps versie meer weg had van een cartooneske versie van Karl Lagerfeld.

Fans die het Harry Potter– en Fantastic Beasts-universum door en door kennen, zullen zich waarschijnlijk amuseren met al de kleine details en complexe relaties. Het publiek dat de eerste Fantastic Beasts-films echter niet heeft gezien, zal vermoedelijk verloren lopen in de Wizarding World. Tenzij het zich laat imponeren door de sierlijke stijl van vaste franchiseregisseur David Yates.

>>Klap 

In het derde luik van de Fantastic Beasts-serie organiseert Dumbledore (Jude Law) het verzet tegen zijn bloedbroeder Grindelwald (Mads Mikkelsen), die oprukt als machtige fascist. Het fantasy-alternatief voor WO II-drama’s zoals The Man with the Iron Heart en Munich: The Edge of War.

Regie David Yates
Cast Jude Law, Eddie Redmayne, Mads Mikkelsen
Speelduur 2u22
Vanaf 6 april in de bioscoop