Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.01.2022

Nominaties Magritte du Cinéma 2022 bekendgemaakt

door Vertigo

De Académie André Delvaux heeft de nominaties van de Magritte du Cinéma 2022, de Franstalige tegenhanger van de Ensors, bekendgemaakt. In de categorie Beste Vlaamse Film zullen Dealer, La Civil, Rookie en The Barefoot Emperor het tegen elkaar opnemen.

De langverwachte 11e editie van de Magritte du Cinéma staat in het teken van de vernieuwing, want twee debuutfilms voeren de nominaties aan.

Une vie démente, de eerste langspeelfilm van Raphaël Balboni en Ann Sirot, heeft niet minder dan twaalf nominaties gekregen, en evenaart daarmee het record van Les géants in 2013.

Het duo is echter geen nieuwkomer bij de Magritte du Cinéma, want ze werden al drie keer genomineerd in de kortfilmcategorie, een prijs die ze in 2018 wonnen voor Avec Thelma.

Une vie démente is genomineerd in de voornaamste categorieën (Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario), maar ook voor een aanzienlijk deel van de ’technische’ prijzen (geluid, decors, kostuums, montage).

De cast van de film schittert ook in verschillende categorieën. Jo Deseure en Lucie Debay gaan allebei voor de Magritte voor Beste Actrice, Jean Le Peltier voor Beste Acteur en Gilles Remiche voor Beste Mannelijke Bijrol.

Dit is bovendien de eerste nominatie voor de productiemaatschappij Hélicotronc in de categorie Beste Film, na zich in andere categorieën te hebben onderscheiden, met name in korte fictie, een Magritte die ze de afgelopen vijf jaar op haar naam mocht schrijven, en waarvoor ze dit jaar opnieuw in de running is met twee films.

Een mooie prestatie voor Hélicotronc en deze eerste speelfilm die tot stand kwam met de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel van de Fédération Wallonie-Bruxelles.

De andere film die voor deze 11e editie een hele resem nominaties binnenhaalde is ook een speelfilmdebuut: Un monde van Laura Wandel werd tien keer genomineerd. De jonge Belgische filmmaakster werd ook in 2015 genomineerd voor een Magritte du Cinéma met haar kortfilm Les corps étrangers.

Haar overstap naar een langspeelfilm bracht haar direct op het hoogste niveau, want Un monde werd afgelopen juli geselecteerd voor het filmfestival van Cannes, in de sectie Un certain regard, waar de film de FIPRESCI-prijs (internationale persprijs) won.

Ook daar werd de film genomineerd voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario, alsook voor Beste Cinematografie, Beste Geluid en Beste Montage. De film is ook in de running voor de Oscars.

Qua cast wordt de film met verbazingwekkende intensiteit gedragen door twee jonge kinderen, die logischerwijze in de categorieën ‘hoop’ zijn opgenomen: Maya Vanderbeque voor Beste Vrouwelijke Hoop en Günter Duret voor Beste Mannelijke Hoop. De Vlaamse actrice Laura Verlinden dingt ook naar de Magritte voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Net als voor Hélicotronc is dit de eerste nominatie in deze categorie voor het productiehuis, Dragon Films.

De drie andere films die een gooi doen naar de Magritte voor Beste Film zijn van doorgewinterde auteurs die voor de Magritte du Cinéma geen onbekenden zijn.

Adoration, de zesde langspeelfilm van Fabrice du Welz, is genomineerd voor zes prijzen, waaronder die voor Beste Film maar ook Beste Regie. Het is de tweede keer dat de regisseur genomineerd is in deze categorie, na Alleluia in 2016.

Vermeldenswaardig is ook dat de film een zesde nominatie opleverde voor DoP Manu Dacosse, die al drie prijzen won, waaronder in 2016 voor Alleluia.

Voor Benoît Poelvoorde wordt het zijn zevende nominatie, ditmaal in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. De jonge actrice Fantine Harduin uit Moeskroen, een echte revelatie in de film, zal in de running zijn voor de Magritte voor Beste Vrouwelijke Hoop, die ze in 2018 al voor Happy End van Michael Haneke probeerde in de wacht te slepen.

Joachim Lafosse dingt ook voor de derde keer naar Beste Film, Beste Regisseur en Beste Scenario, na Élève libre in 2011, À perdre la raison in 2013 (waarvoor hij Beste Film en Beste Regie won) en L’économie du couple in 2017.

Les intranquilles, met Leïla Bekhti en Damien Bonnard in de hoofdrollen, maakte in juli deel uit van de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes. Voor Stenola Productions is deze eerste samenwerking met de regisseur, die hen tevens een eerste nominatie in de categorie Beste Film oplevert, een mooie verwezenlijking.

Tot slot zal Filles de joie van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich ook meedingen naar de prijs voor Beste Film (dit is de tiende keer dat Versus Production in deze categorie vertegenwoordigd is), evenals die voor Beste Scenario, die eerder in 2014 reeds werd toegekend aan Anne Paulicevich voor Tango Libre, geschreven samen met Philippe Blasband.

Titane van Julia Ducournau, die de Palme d’Or won op het laatste Filmfestival van Cannes en in België werd geproduceerd door Frakas Production, is genomineerd voor vijf prijzen, uiteraard in de categorie Beste Buitenlandse Film in coproductie, maar ook voor de vele Belgische talenten die meewerkten aan het succes van de film.

Wat de actrices betreft, zullen zoals vermeld Lucie Debay en Jo Deseure, de heldinnen van Une vie démente, het opnemen tegen twee vaste waarden van de categorie.

Lubna Azabal is genomineerd voor Adam van Mariam Touzani. Het is de zesde nominatie voor de actrice, die al 3 Magritteprijzen won, waaronder twee keer Beste Actrice voor Incendies in 2012 en Killers in 2019.

Virginie Efira, die in 2017 won voor Victoria in dezelfde categorie, is op haar beurt genomineerd voor Adieu les cons van Albert Dupontel.

Bij de mannen vinden we, naast Jean Le Peltier voor Une vie démente, Arieh Worthalter, in de running voor Serre-moi fort van Mathieu Amalric. De acteur heeft reeds een stevig palmares van Magritteprijzen, want hij won al twee keer de prijs voor Beste Mannelijke Bijrol voor Girl in 2019 en Duelles in 2020.

Bouli Lanners was vaak genomineerd, maar had nog nooit de Magritte voor Beste Acteur gekregen, tot hij vorig jaar gelauwerd werd voor zijn prachtige vertolking in C’est ça l’amour. Dit jaar is hij genomineerd voor Cette musique ne joue pour personne.

Tot slot vinden we in deze categorie ook Jérémie Renier, voor zijn rol in Slalom. Hij won al twee Magritteprijzen voor Beste Mannelijke Bijrol (voor Potiche in 2012 en Saint Laurent in 2015), maar won nog nooit in deze categorie.

De 11e ceremonie van de Magritte du Cinéma vindt plaats op 12 februari aanstaande. De wereld van de Magritte du Cinéma zal worden aangepast aan de huidige bijzondere omstandigheden. De exacte details van deze editie zullen begin februari worden meegedeeld.

De volledige lijst van nominaties vind je hieronder:

Magritte voor Beste Film 
Adoration van Fabrice Du Welz, geproduceerd door Vincent Tavier (Panique !)
Filles de joie van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich, geproduceerd door Jacques-Henri Bronckart
(Versus Production)
Les intranquilles van Joachim Lafosse, geproduceerd door Anton Iffland Stettner et Eva Kuperman
(Stenola Productions)
Un monde van Laura Wandel, geproduceerd door Stéphane Lhoest (Dragons Films Productions)
Une vie démente van Ann Sirot en Raphaël Balboni, geproduceerd door Julie Esparbes (Hélicotronc)

Magritte voor Beste Debuut
Fils de plouc van Harpo et Lenny Guit, geproduceerd door David Borgeaud et Erika Meda (Roue Libre
Production)
Jumbo van Zoé Wittock, geproduceerd door Annabella Nezri (Kwassa Films)
Un monde van Laura Wandel, geproduceerd door Stéphane Lhoest (Dragons Films Productions)
Une vie démente van Ann Sirot et Raphaël Balboni, geproduceerd door Julie Esparbes (Hélicotronc)

Magritte voor Beste Regie
Adoration : Fabrice du Welz
Les intranquilles : Joachim Lafosse
Un monde : Laura Wandel
Une vie démente : Raphaël Balboni, Ann Sirot

Magritte voor Beste Vlaamse Film
Dealer van Jeroen Perceval, geproduceerd door Bart Van Langendonck en Sarah Marks (Savage Film) en gecoproduceerd door Joseph Rouschop en Valérie Bournonville (Tarantula)
La Civil van Teodora Ana Mihai, geproduceerd door Hans Everaert (Menuetto) en gecoproduceerd door Delphine Tomson, Jean-Pierre en Luc Dardenne (Les Films du Fleuve)
Rookie van Lieven Van Baelen, geproduceerd door Eurydice Gysel, Koen Mortier (Czar Film) en gecoproduceer door Jacques-Henri Bronckart (Versus Production)
The Barefoot Emperor van Peter Brosens en Jessica Woodworth, geproduceerd door Peter Brosens en Jessica Woodworth (Bo Films) en gecoproduceerd door Marc-Henri Wajnberg (Wajnbrosse Productions)

Magritte voor Beste Originele of Bewerkte Scenario
Filles de joie : Anne Paulicevich
Les intranquilles : Lou du Pontavice, Pablo Guarise, Juliette Goudot, Joachim Lafosse,
Chloé Léonil, Anne-Lise Morin, François Pirot
Un monde : Laura Wandel
Une vie démente : Raphaël Balboni, Ann Sirot

Magritte voor Beste Buitenlandse Film en Coproductie
Adam van Maryam Touzani, gecoproduceerd door Patrick Quinet (Artémis Productions)
L’homme qui a vendu sa peau van Kaouther Ben Hania, gecoproduceerd door Annabella Nezri (Kwassa
Films)
Onoda, 10.000 nuits dans la jungle d’Arthur Harari, gecoproduceerd door Jean-Yves Roubin en Cassandre Warnauts (Frakas Productions)
Titane van Julia Ducournau, gecoproduceerd door Jean-Yves Roubin et Cassandre Warnauts (Frakas Productions)

Magritte voor Beste Actrice
• Adam: Lubna Azabal (rol : Abla)
• Adieu les cons* : Virginie Efira (rol : Suze Trappet)
• Une vie démente : Lucie Debay (rol : Noémie)
• Une vie démente : Jo Deseure (rol : Suzanne)

Magritte voor Beste Acteur
Cette musique ne joue pour personne : Bouli Lanners (rol: Poussin)
Slalom: Jérémie Renier (rol : Fred)
Serre moi fort: Arieh Worthalter (rol : Marc, le père)
Une vie démente : Jean le Peltier (rol : Alex)

Magritte voor Beste Actrice in een Bijrol
Fils de plouc : Claire Bodson (rol : Cachemire)
Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait : Emilie Dequenne (rol : Louise)
Titane : Myriem Akheddiou (rol : la mère d’Adrien)
Un monde : Laura Verlinden (rol : Agnès, l’institutrice)

Magritte voor Beste Acteur in een Bijrol
Adoration : Benoît Poelvoorde (rol : Hinkel)
Jumbo: Sam Louwyck (rol : Hubert)
Les intranquilles : Patrick Descamps (rol : Patrick)
Une vie démente : Gilles Remiche (rol : Kevin)

Magritte voor Beste Vrouwelijke Hoop
Adoration : Fantine Harduin (rol : Gloria)
Benedetta : Daphné Patakia (rol : Bartholomea)
Illusions perdues: Salomé Dewaels (rol : Coralie)
Un monde : Maya Vanderbeque (rol : Nora)

Magritte voor Beste Mannelijke Hoop
Des hommes : Yoann Zimmer (rol : Bernard)
Mandibules : Roméo Elvis (rol : Serge)
SpaceBoy: Basile Grunberger (rol : Jim)
Un monde : Günter Duret (rol : Abel)

Magritte voor Beste Cinematografie
Adoration : Manuel Dacosse
Titane : Ruben Impens
Un monde : Frédéric Noirhomme

Magritte voor Beste Geluid
Titane : Séverin Favriau, Fabrice Osinski, Stéphane Thiébaut
Un monde : Mathieu Cox, Corinne Dubien, Thomas Grimm-Landsberg, David Vranken
Une vie démente : Philippe Charbonnel, Julien Mizac, Bruno Schweisguth

Magritte voor Beste Décors
Les intranquilles : Anna Falguères
Titane : Laurie Colson, Lise Péault
Une vie démente : Lisa Etienne

Magritte voor Beste Kostuums
Filles de joie : Ann Lauwerys
Mon légionnaire : Catherine Cosme
Une vie démente : Frédérick Denis

Magritte voor Beste Originele Muziek
Adoration : Vincent Cahay
Ma voix t’accompagnera : Loup Mormont
Rookie : Daan

Magritte voor Beste Montage
Les intranquilles : Marie-Hélène Dozo
Un monde : Nicolas Rumpl
Une vie démente : Raphaël Balboni, Sophie Vercruysse

Magritte voor Beste Documentaire
#Salepute van Myriam Leroy en Florence Hainaut, geproduceerd door Annabella Nezri (Kwassa Films)
Chasser les dragons van Alexandra Kandy-Longuet, geproduceerd door Julie Frères (Dérives)
Ma voix t’accompagnera van Bruno Tracq, geproduceerd door Benoit Roland (Wrong Men)
Petit samedi van Paloma Sermon-Daï, geproduceerd door Sébastien Andres en Alice Lemaire (Michigan Films)

Magritte voor Beste Korte Documentaire
Belgium – 20 van Jean-Benoît Ugeux, geproduceerd door Jean-Benoît Ugeux (Apoptose)
Juliette the Great van Alice Khol, geproduceerd door David Borgeaud en Erika Meda (Roue Libre Production)
Maîtresse van Linda Ibbari, geproduceerd door Julie Frères (Dérives)
Mother’s van Hippolyte Leibovici, geproduceerd door Laurent Gross (INSAS)

Magritte voor Beste Korte Fictiefilm
L’enfant salamandre van Théo Degen, geproduceerd door Laurent Gross (INSAS) en Vincent Canart (Atelier de Réalisation de l’INSAS)
Sprötch van Xavier Seron, geproduceerd door Guillaume Kerbusch en Laura Petrone (Angie Productions) en Julie Esparbes (Hélicotronc)
T’es morte Hélène van Michiel Blanchart, geproduceerd door Michaël Goldberg (Daylight Films) en Boris Van Gils (Formosa Productions)
Titan van Valéry Carnoy, geproduceerd door Julie Esparbes (Hélicotronc)

Magritte voor Beste Korte Animatiefilm
Amours libres van Emily Worms, geproduceerd door Vincent Gilot (Atelier de Production de La Cambre)
Le quatuor à cornes : là-haut sur la montagne van Benjamin Botella en Arnaud Demuynck, geproduceerd door Arnaud Demuynck (La Boîte,… Productions)
On est pas près d’être des super héros van Lia Bertels, geproduceerd door Thierry Zamparutti (Ambiances asbl)
Tête de linotte ! van Gaspar Chabaud, geproduceerd door Vincent Gilot (Atelier de Production de La Cambre)