Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.01.2022

Memoria: Tilda Swinton maakt de droomcinema van Apitchatpong Weerasethakul iets toegankelijker (recensie)

door Chris Craps

De Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul trok voor zijn eerste internationale productie met een wereldster naar Colombia. De Gouden Palm-winnaar voor Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives blijft hermetisch te werk gaan, maar heeft nu een troef die zijn soms – al dan niet bewust – slaapverwekkende cinema toegankelijker maakt: Tilda Swinton.

Swinton vertolkt een Schotse botaniste die in Medellin werkt en in haar woonst regelmatig een gedreun hoort dat niemand anders hoort. Ze gaat op onderzoek uit en belandt zo bij personen en in omgevingen die mogelijk verklaringen kunnen brengen.

Cinema dient in de handen van Weerasethakul in de eerste plaats om een meditatieve ervaring te scheppen. Sommige kijkers zullen de zaal dan ook euforisch verlaten, anderen zullen dan weer het gevoel hebben dat ze verf hebben zien drogen.

Zelfs als je een open geest hebt, wil dat nog niet zeggen dat Memoria zal werken. Veel hangt af van wanneer en in welke omstandigheden je gaat kijken. Wie de sprong wil wagen, doet er best aan om een geschikt moment uit te kiezen.

Pluspunt is dat Swinton de perfecte gids blijkt om de droomwereld van Memoria binnen te dringen. Zelfs in de uiterst bevreemdende finale lijkt ze zich helemaal op haar plaats te voelen.

>>Klap 

Apichatpong Weerasethakul, de Thaise Gouden Palm-winnaar voor Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, brengt opnieuw cinema over dromen en herinneringen. Ditmaal via het verhaal van een vrouw (Tilda Swinton) die in Medellin een vreemd geluid hoort. Voor cinefielen die immens geboeid zijn door Nostalgia van Tarkovski en Jeanne Dielman van Akerman. 

Regie Apichatpong Weerasethakul
Cast Tilda Swinton, Jeanne Balibar, Elkin Diaz
Speelduur 2u16       
Vanaf 12 januari in de bioscoop