Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.02.2021

Netflix vergoedde oplichtster Anna Sorokin op slinkse wijze voor reeks

door Vertigo

In juni 2018 kondigde Netflix een miniserie rond oplichtster Anna Sorokin aan, Inventing Anna, waarin Ozark-actrice Julia Garner de hoofdrol zal vertolken.

Nu blijkt dat de streamingdienst daarbij een New Yorkse wet omzeilde die stelt dat veroordeelde criminelen uit hun misdaden geen munt mogen slaan.

Sorokin deed zich jarenlang voor als een rijke erfgename genaamd Anna Delvey met een vermogen van vijftig miljoen euro en liet haar rijke kennissen en vrienden betalen voor dure etentjes en reizen. Verder maakte ze ook zelf een berg schulden.

De oplichtster verkocht in juni 2018, pas twee weken nadat het schandaal voor het eerst uitgebreid uit de doeken werd gedaan in een artikel van het tijdschrift The Cut, de exclusieve rechten op haar verhaal aan Netflix.

Daarvoor kreeg ze een eerste betaling van 30.000 dollar. Aangezien ze toen nog niet was veroordeeld, was die betaling volstrekt wettelijk.

Na verloop van tijd betaalde Netflix haar nog eens 320.000 dollar. Daarvoor moest de streamingdienst volgens een New Yorkse wet uit 2001, die nog nooit eerder was toegepast, aangifte doen bij de Office of Victims Services (OVS).

Netflix ondernam alle nodige juridische stappen, waarop de OVS Sorokins bankrekening bevroor en haar schuldeisers inlichtte. Daarna spanden zowel City National Bank als CitiBank een rechtszaak aan tegen Sorokin en kregen respectievelijk 100.000 en 70.000 dollar.  Met de rest van het geld worden Sorokins advocaten en uiteindelijk Sorokin zelf betaald.

In Sorokins contract met Netflix staat ook dat ze als adviseur van Inventing Anna mag optreden, maar niet tegelijkertijd aan andere projecten over haar verhaal mag meewerken.

Daarnaast mag ze tot drie jaar nadat de laatste aflevering van Inventing Anna is uitgezonden zonder Netflix’ toestemming noch in talkshows, noch op sociale media over haar verhaal praten.

Sorokins contract houdt echter andere partijen niet tegen om haar verhaal op een andere manier en zonder haar medewerking te vertellen.

Zo werkt HBO ook aan een serie rond Sorokin, geschreven door Lena Dunham (Girls). Daarin zal Rachel Deloache Williams, een vriendin van Sorokin en een van de mensen die ze bedroog, centraal staan.

Verder staat er een documentaire rond Sorokin in de steigers en huurde ze onlangs zelf een cameraploeg in om haar dagelijkse leven vast te leggen. Het is onduidelijk wat ze met de beelden van plan is.

Bron: De Morgen, BBC