Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.10.2017

Michaël R. Roskam reageert op Le fidèle-heisa

door Ben De Smet

Michaël R. Roskam gaf in interviews naar aanloop van de release van Le Fidèle meermaals aan dat hij zich voor de film baseerde op het Brusselse gangstermilieu rond figuren als Murat Kaplan en Patrick Haemers. Virginie Barré, liet gisteren in De Standaard verstaan dat zij daar allerminst mee opgezet is. Ze had de film nog niet gezien, maar zei dat ze uit wat ze al hoorde en las, “alleen kan besluiten dat Roskam zich op [haar] leven gebaseerd heeft.” Ze vond het vooral niet kunnen dat zij zelf niet gecontacteerd werd. De vrouw vreesde ook dat “alles nu zomaar op tafel ligt” voor haar nu 10-jarige dochter met Kaplan, aan wie ze het verleden van de vader liever langzamerhand zelf zou onthullen.

Roskam heeft vandaag gereageerd op de hetze in een persbericht. Hij toont begrip voor de reactie van Barré, omdat zij “plots via de media werd geconfronteerd met een verhaal dat oude herinneringen oproept.” Barré is de film ondertussen echter zelf gaan bekijken en heeft daarna contact gehad met de regisseur. Roskam zegt dat Barré en hijzelf het erover eens waren dat zijn inspiratie “zo vrij en algemeen was dat er geen feitelijke overeenkomsten zijn met haar leven en dat van Kaplan. Dat de film weliswaar enkele emotionele parallellen met haar leven vertoont, bewijst vooral het humane realisme ervan.”

Het incident lijkt achter de rug met dit persbericht, dat Roskam als volgt afsluit: “Virginie, haar echtgenoot en ikzelf hebben afgesproken om dit kortstondige incident af te sluiten en achter ons te laten.”

Lees meer over: