Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Mariupolis

04.04.2022

Litouwse documentairemaker om het leven gekomen in Oekraïne

door Vertigo

De Litouwse documentairemaker Mantas Kvedaravicius, die zich in zijn werk vaak focuste op het escalerende geweld in Oekraïne, is volgens verschillende berichten gestorven in Marioepol, de Oekraïense stad die het onderwerp vormde van zijn documentaire Mariupolis die in première ging op de Berlinale.

Het Oekraïense Ministerie van Defensie tweette op zaterdag dat Kvedaravicius gedood werd terwijl hij Marioepol probeerde te verlaten. Een nieuwsagentschap meldde dat hij nog naar het ziekenhuis gebracht werd, maar niet meer gered kon worden.

Kvedaravicius was bekend van Mariupolis, waarin Oekraïense burgers worden getoond die gewoon doorgaan met hun leven terwijl de zuidelijke havenstad wordt belegerd. De regisseur was eerder op de Berlinale met zijn documentaire Barzakh, die werd gefilmd in de Russische regio van Tsjetsjenië terwijl dat herstelde van de oorlog met Rusland.

Op sociale media volgde na het nieuws van Kvedaravicius( dood een golf van rouwberichten. Ook de president van Litouwen liet van zich horen. Het Vilnius International Film Festival bracht hulde aan Kvedaravicius met een minuut stilte tijdens de slotceremonie op zondag.

Bron: Variety