Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.05.2021

Krijgen Shang-Chi en Eternals geen Chinese bioscooprelease door hetze?

door Vertigo

Op de Chinese filmzender CCTV6 werd onlangs een lijst met Amerikaanse releasedata van Marvel-films overlopen. Over Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings en Eternals werd er echter met geen woord gerept.

Daardoor vermoeden sommigen dat de films geen Chinese bioscooprelease zullen krijgen. CCTV6 valt namelijk onder de propaganda-afdeling van de overheid die beslist welke films in het land mogen verschijnen.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings zou onder vuur liggen omwille van het personage Fu Manchu, de vader van Shang-Chi in de comics die gezien wordt als een racistisch stereotype van een gevaarlijk Chinees individu.

In de film is niet Fu Manchu maar Wenwu aka The Mandarin (Tony Leung Chiu-wai) de vader van Shang-Chi (Simu Liu). Dat zou echter de gemoederen in China niet bedaard hebben.

Verder wordt er kritiek geüit op het uiterlijk van Liu en zijn tegenspeelster Awkwafina. Beiden zouden niet voldoen aan de Chinese schoonheidsnormen, onder meer omdat ze geen dunne kinnen, bleke huiden en dubbele oogleden hebben. Velen beweren zelfs dat Marvel het duo castte omdat de studio discrimineert tegen het uiterlijk van Chinezen.

Wat Eternals betreft, is het geen verrassing dat de Chinese regering twijfelt om de film uit te brengen. Regisseuse Chloé Zhao ligt namelijk al een tijdje onder vuur in China omdat ze het ooit een ‘land vol leugens’ noemde. Zo werden verwijzingen naar Zhao’s Oscaroverwinning voor Nomadland van Chinese sociale media verwijderd.

Bron: IndieWire