Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.06.2022

Incroyable mais vrais: Quentin Dupieux gooit het opnieuw over een absurdistische boeg (recensie)

door Chris Craps

De Franse muzikant-regisseur Quentin Dupieux lijkt een prettig gestoord individu. Die indruk krijg je toch als je afgaat op films zoals Rubber, Le daim en Mandibles. Zijn nieuwste komedie, Incroyable mais vrais, ligt helemaal in het verlengde van zijn knotsgekke voorgangers.

Dupieux en Spike Jonze hebben gelijkaardige surrealistische ideeën. Incroyable mais vrais bevat dan ook een element dat vaag herinneringen oproept aan Being John Malkovich. Voor de rest leunt de film dichter aan bij de absurde Franse komedies van de jaren zeventig.

In de hoofdverhaallijn volgen we Alain (Alain Chabat) en Marie (Léa Drucker) die een nieuw huis kopen. De verkoper benadrukt dat het een unieke aankoop is, want in de kelder bevindt zich een gat dat hun leven zal veranderen. Intussen laat Gérard (Benoît Magimel), de baas van Alain, aan zijn ‘vriend’ weten dat hij een mechanische penis heeft laten installeren. Dat vindt zijn vriendin (Anaïs Demoustier) geweldig.

Best wel grappig wat Dupieux uit zijn mouw schudt. Alleen spijtig dat hij met het geweldige idee van de levensveranderende put te weinig aanvangt. Als hij alle sappige en dramatische details van dat concept beter had uitgewerkt, dan had hij een veel langere, betere en evenwichtigere film gehad en had hij het kunnen stellen zonder die montage tijdens het laatste kwartier en het nevenverhaal over de mechanische penis.

Toch nog effe vermelden dat Magimel de show steelt als zelfzekere macho die vindt dat je met je tijd mee moet zijn.

>>Klap

Muzikant-regisseur Quentin Dupieux mixt in deze komedie twee absurde verhaallijnen: een koppel dat een Being John Malkovich-achtige holte ontdekt en een macho die een mechanische penis laat installeren. Spike Jonze op zijn Frans.

Regie Quentin Dupieux
Cast Alain Chabat, Léa Drucker, Benoît Magimel
Speelduur 1u14
Vanaf 15 juni in de bioscoop