Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.01.2015

Horrible Bosses 2

door Ewoud Ceulemans

Meer dan 200 miljoen dollar bracht Horrible Bosses in 2011 op, terwijl de film nauwelijks 35 miljoen had gekost. Hollywood zou Hollywood niet zijn als daar geen sequel van moest komen. En nu, drie jaar later, is het zover. Het niet bijster origineel getitelde Horrible Bosses 2 volgt het aloude adagium van vervolgfilms: hetzelfde, maar net dat tikkeltje meer – of in dit geval: net dat tikkeltje uitzinniger.

Nick (Jason Bateman), Kurt (Jason Sudeikis) en Dale (Charlie Day) hebben inmiddels besloten dat ze niet langer voor een vreselijke baas willen werken en zijn dus hun eigen bedrijfje begonnen. Dat blijkt echter ook niet mee te vallen: de investeerder Bert Hanson (Christoph Waltz) snoept hen hun product af, waardoor ze met een torenhoge schuldenlast komen te zitten. Op aanraden van hun partner in crime Dean “Motherfucker” Jones (Jamie Foxx) besluiten ze dan maar om Hansons zoon Rex (Chris Pine) te kidnappen. Maar dat gaat natuurlijk niet helemaal zoals gepland.

Horrible Bosses 2 houdt de formule van deel één grotendeels aan: prop de film bomvol grappen, zowel in oneliner- als in slapstickvorm, en er zullen er wel een paar werken. Dat ís ook zo: wie nooit lacht met deze prent, moet zich dringend een gevoel voor humor aanschaffen. Maar je kan er ook niet om heen dat heel wat jokes de mist in gaan. Soms zijn ze clichématig, dan weer bijzonder slecht getimed, en vaak ook gewoon erg flauw.

Grootste verbetering is de centrale vriendschap: de drie hoofdacteurs voelen zich ditmaal zichtbaar beter in hun vel als hun typetjes. Minder is het gesteld met de bijrollen: vooral Chris Pine, die zich duidelijk heeft laten gaan, werkt nogal op de zenuwen. Hij voorziet een sowieso drukke prent van een overdosis vitaminen. Soms lijkt het wel alsof je ADHD moet hebben om zijn nooit aflatende drukdoenerij te kunnen verwerken.

Je weet dus wat je van dit soort film kan verwachten: een vreemde maar intense bromance. De drie hoofdpersonages slagen er andermaal in om – met de beste bedoelingen – de stommiteiten aan een verbazingwekkend hoog tempo aan elkaar te rijgen. Op fijnzinnigheid zal Horrible Bosses 2 geen punten scoren, maar nu en dan weten de makers je toch tot lachen te verleiden.

>>KLAP

Horrible Bosses 2 biedt alles wat je van een sequel op Horrible Bosses kan verwachten. Niets meer, maar ook niets minder. Fans van de eerste film en liefhebbers van uitzinnige en soms lichtjes absurde bromance-komedies kunnen het nieuwe jaar met een bulderlach beginnen.

Regie Sean Anders
Cast Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis
Speelduur 1u48
Vanaf 7 januari in de bioscoop

@Ewoud51