Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.01.2015

La rançon de la gloire

door Ruben Nollet

“Charlie Chaplin was de vriend van de daklozen en de armen, zoals ons.” Veel heeft Benoît Poelvoorde niet nodig om ervan overtuigd te raken dat hij met een briljant idee op de proppen is gekomen. Ergens snap je ook wat hij bedoelt. Chaplin was dan wel schatrijk, hij speelde vaak en graag de paria’s van deze samenleving, de mensen die geen nagel hebben om aan hun gat te krabben.

Waarom zou hij er dan graten in zien om een deel van zijn fortuin weg te schenken aan twee mannen die het geld nota bene heel goed kunnen gebruiken? Dus graaft Poelvoorde op een avond samen met zijn boezemvriend Roschdy Zem het lijk van de onlangs overleden Chaplin op en belt diens erfgenamen op om een losgeld te eisen. En net zoals in Chaplins films loopt het vervolgens geweldig verkeerd.

Des hommes et des dieux-regisseur Xavier Beauvois mikt ditmaal op de mix van kolder en drama die Chaplin zo goed beheerste. De hoge toppen van pakweg City Lights of Modern Times blijven een eind buiten Beauvois’ bereik, maar hij maakt wel een aangenaam warm gevoel los. Met dank aan Poelvoorde, die nog maar eens laat zien uit wat voor uniek hout hij gesneden is.

>>KLAP

Mocht Charlie Chaplin vandaag nog in leven zijn, dan zou hij waarschijnlijk films maken zoals deze tragikomedie. De Franse regisseur Xavier Beauvois (Des hommes et des dieux) dirigeert met vaste hand, Poelvoorde schittert als goedmenende man met slechte ideeën.

Regie Xavier Beauvois
Cast Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Peter Coyote
Speelduur 1u50
Vanaf 7 januari in de bioscoop

@RubenNollet