Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.08.2021

Hoofd Amerikaans acteursvakbond neemt het op voor Scarlett Johansson in Disney-rechtszaak

door Vertigo

Gabrielle Carteris, het hoofd van de Amerikaanse acteursvakbond SAG-AFTRA, heeft het opgenomen voor Scarlett Johansson nadat ze een rechtszaak aanspande tegen Disney.

Johansson beweert dat de gelijktijdige bioscoop- en streamingrelease van Black Widow haar tientallen miljoenen dollars in box-officebonussen kostte, waarna Disney haar als hebzuchtig leek af te schilderen.

“Disney zou beschaamd moeten zijn dat ze dergelijke seksistische en pesterige tactieken hanteren,” zegt Carteris. “Acteurs moeten volgens hun contracten verloond worden.”

“Niemand zou het slachtoffer mogen worden van onaangekondigde loonsverminderingen,” vervolgt ze. “Dat is onredelijk en onrechtvaardig.”

Carteris voegt eraan toe dat Disney en andere studio’s goed bij kas zitten en perfect in staat zijn om de artiesten die verantwoordelijk zijn voor hun succes te betalen.

Disney houdt echter voet bij stuk en zegt dat Johanssons contract werd nageleefd. “Dit is duidelijk een goed georkestreerde PR-campagne om een doel te bereiken dat in de rechtbank niet haalbaar is,” zegt Disney-advocaat Daniel Petrocelli.

“Geen enkele hoeveelheid publieke druk kan de verplichtingen in het contract veranderen of verdoezelen,” vervolgt hij. “Het contract is heel helder.”

Petrocelli legt ook uit dat de inkomsten van Black Widow op Disney+ werden opgeteld bij de box-officecijfers, waardoor Johansson helemaal geen bonussen zou mislopen.

Volgens Johanssons advocaat John Berlinski zijn Petrocelli’s uitspraken echter een wanhopige poging van Disney om zijn vel te redden.

Bron: Dark Horizons