Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.02.2016

Belgische kortfilms in de prijzen op Het Jeugdfilmfestival

door Ruben Aerts

De Zweedse langspeelfilm My Skinny Sister van Sanna Lenken werd bekroond met de officiële competitieprijs van de internationale professionele jury van Het Jeugdfilmfestival. De film vertelt het verhaal van Stella die haar oudere zus Katja aanbidt, maar ontdekt dat haar zus, waar ze zo naar opkijkt, een eetstoornis heeft. Plots is ze niet meer jaloers, maar bang om haar zus te verliezen.


Kortfilms

Het Jeugdfilmfestival reikt ook prijzen uit aan kortfilms voor kinderen en jongeren. Die werden allemaal gewonnen door Belgische kortfilmmakers. De prijs van de volwassenenjury voor beste kortfilm ging naar Le pli dans l’espace van Ann-Julie Vervaeke, de kortfilmprijs van de Antwerpse kinderjury naar Train de vie van Lisa Matuszak en die van de Brugse kinderjury naar Danse Macabre van Michael Van Ostade. Ook de prijs van de Bedfilmpretjury , een uniek project gericht naar zieke kinderen met een beperkte mobiliteit, werd gewonnen door een Belgische kortfilm. Zij bekroonden De wet van de sterkste van Pascale Hecquet.

Het Jeugdfilmfestival kon met bijna 13.000 bezoekers terugblikken op de meest succesvolle editie tot nog toe. Iris Verhoeven, zakelijk leider van Het Jeugdfilmfestival: “Dankzij een fantastische festivalsfeer op de verschillende locaties én de geslaagde combinatie van film kijken en zich kunnen uitleven op interactieve audiovisuele installaties na de filmvertoning, zorgde voor vele jonge filmfestivalfans dit jaar.”

De volgende editie van Het Jeugdfilmfestival zal plaatsvinden van 25 februari tot 5 maart 2017 in Antwerpen, Brugge, Gent en Kortrijk.

Bron: Het Jeugdfilmfestival

@rubenaerts