Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.02.2016

Filmfestival Anima bekroont Oscargenomineerde World of Tomorrow

door Ruben Aerts

World of Tomorrow van de Amerikaanse filmmaker Don Hertzfeldt heeft in Brussel de grote prijs gewonnen van het filmfestival Anima. Dat werd zondag bekendgemaakt op de slotavond van de 35ste editie van het Internationale Festival van de Animatiefilm in Brussel. De jury voor de internationale competitie prees World of Tomorrow omwille van “de cinematografische kracht van dit geestverruimende en verbeeldingrijke sf-verhaal en het schitterend gebruik van stemmen en muziek”.

De winnaar wordt door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beloond met een geldprijs van 2.500 euro. Doordat het festival door de Academy of Motion Pictures Arts and Science officieel is erkend voor de categorie korte animatiefilm, komt de grote prijs van Anima ook in aanmerking voor de Oscar voor beste korte animatiefilm.

Een speciale prijs van de jury in de categorie kortfilm was er voor de Japanse film Maku van Yoriko Mizushiri. De prijs voor de beste studentenfilm ging naar My Dad van de Brit Marcus Armitage. Beste kortfilm voor jongeren werd Der Kleine Vogel und das Eichhörnchen van de Zwitserse Lena von Döhren. Het volwassen publiek was vooral te spreken over We Can’t Live Without Cosmos van de Rus Konstantin Bronzit (beste kortfilm) en The Boy and The Beast van de Japanner Mamoru Hosoda (beste langspeelfilm). Bij de jeugd ging die eer naar Shaun the Sheep, Farmer’s Llamas van Jay Grace (beste kortfilm) en het meesterwerkje Tout en haut du monde van Rémi Chayé.

De jury voor de nationale competitie beloonde Caroline Nugues-Bourchat (De Longues Vacances) met de grote prijs van de Federatie Wallonië-Brussel. De Sabam-prijs voor de beste Belgische kortfilm ging naar Bram Mondy met Rapsodie en rose.

250 films
Het filmfestival, met op het programma zowat 250 films uit 31 landen, liep dit jaar van 5 tot 14 februari, in het Flageygebouw in Elsene. Een deel van het programma werd simultaan vertoond in een aantal steden in Vlaanderen en Wallonië. Voor een definitieve balans is het nog te vroeg – de cijfers van de andere steden zijn nog niet bekend – maar in Brussel trok het voorbije festival volgens de organisatoren naar schatting 28.000 bezoekers.

In 2017 vindt Anima plaats van 24 februari tot 5 maart.

Bron: Metro

@rubenaerts