Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.08.2021

Heeft Disney-CEO spijt van releasestrategie Shang-Chi?

door Vertigo

Disney-CEO Bob Chapek heeft tijdens een aandeelhoudersvergadering bevestigd dat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings een exclusieve bioscooprelease krijgt, ondanks het toenemend aantal coronabesmettingen in de VS.

De film zal als eerste Disney-titel 45 dagen in de zalen lopen voordat hij op video-on-demand- of Disney+ belandt. “Shang-Chi wordt een interessant experiment,” zegt Chapek. “De bedoeling was echter om de film in betere omstandigheden uit te brengen.”

Met andere woorden had Disney achteraf gezien misschien liever voor een simultane bioscoop- en streamingrelease gekozen, maar dat is nu niet meer mogelijk door gemaakte afspraken met de bioscoopuitbaters.

Ondanks de rechtszaak van Scarlett Johansson tegen Disney verdedigt Chapek de releasestrategie van Black Widow, die net als Cruella en Jungle Cruise tegelijkertijd in de zalen en op Disney+ verscheen.

Johansson zou daardoor tientallen miljoenen dollars aan box-officebonussen zijn misgelopen, maar Chapek houdt voet bij stuk en zegt dat hij en zijn voorganger Bob Iger ervan overtuigd waren dat het de juiste strategie was om een zo breed mogelijk publiek te bereiken.

“Sinds de coronacrisis hebben we honderden regelingen getroffen met onze artiesten en die zijn grotendeels vlot verlopen” voegt Chapek eraan toe. “We hebben manieren gevonden om hen eerlijk te vergoeden zodat iedereen tevreden is.”

“We zullen per film beslissen wat de beste releasestrategie is, gebaseerd op de globale marktsituatie en consumentengedrag,” vervolgt hij.

Bron: IndieWire, Deadline, Variety