Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.08.2021

Greta Thunberg pleit voor meer films en series over klimaatcrisis

door Vertigo

Klimaatactiviste Greta Thunberg heeft tijdens een gesprek met de misdaadauteur Jo Nesbø gezegd dat er meer verhalen moeten verteld worden over de klimaatcrisis, onder meer in films en series.

“Ik ken heel veel mensen, waaronder artiesten en journalisten, die verlangen om over de klimaatcrisis te schrijven, verhalen te vertellen, verslag uit te brengen en films of kunst te maken,” zegt Thunberg. “Daar krijgen ze echter geen steun voor.”

“Er is dus een gebrek aan dat soort verhalen, of ze nu fictief zijn of de wereld weergeven zoals hij er vandaag uitziet,” vervolgt ze. “Als we ze zouden vertellen, zou er volgens mij vraag naar zijn. We onderschatten de interesse van de mensen in de klimaatcrisis.”

Nesbø is het met Thunberg eens, maar zegt dat het commercieel gezien een moeilijk onderwerp is omdat er momenteel een klimaatcrisis aan de gang is en niemand weet hoe die zal aflopen.

“Als je kijkt naar alle crisissen die de wereld reeds heeft doorstaan, zie je dat veel verhalen pas na afloop werden verteld,” zegt Nesbø. “De golf van films over de Vietnamoorlog ontstond pas op het einde van de jaren zeventig, toen de oorlog al lang voorbij was. Tijdens de oorlog werden er niet veel films over gemaakt.”

“We bevinden ons in een soort tussenperiode,” beaamt Thunberg. “De klimaatcrisis behoort nog niet tot het verleden en het verhaal heeft dus geen einde. We vertellen het in het heden en dat is uiteraard veel moeilijker omdat alles nog mogelijk is.”

Bron: Variety

Lees meer over: