Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.08.2021

Cultklassieker Daughters of Darkness krijgt nieuwe score van Condor Gruppe tijdens Film Fest Gent

door Vertigo

Film Fest Gent en Kunstencentrum Voo?uit slaan ook dit najaar de handen in elkaar voor enkele exclusieve avonden die livemuziek en film samenbrengen.

De volledige line-up van deze editie van Videodroom is gekend, en laat onder meer Daughters of Darkness, Harry Kümels cultvampierenfilm uit 1971, even afscheid nemen van François de Roubaix’s kenmerkende, mysterieuze score, om de update van Condor Gruppe te verwelkomen.

Ook kan je Visions in Meditation van Stan Brakhage (her)ontdekken met dank aan Steve Gunn, en keert performanceparcours Ghost terug, deze keer geïnspireerd door het desolate, post-apocalyptische landschap van Mad Max.

De Antwerpse band Condor Gruppe heeft al ettelijke topplaten op het palmares staan. Laatste worp Interplanetary Travels was een schot in de roos. “Het betere, beklijvende en filmische instrumentale werk,” liet online magazine daMusic optekenen.

Begin 2022 verschijnt nieuw werk, iets om naar uit te kijken. Ondertussen legt de band zich tijdens Videodroom toe op het magistrale werk van François de Roubaix voor de film Daughters of Darkness.

Daughters of Darkness (Dorst naar bloed werd dat in het Nederlands) is een surreële erotische vampierenfilm uit 1971, gemaakt door de Belgische cultregisseur Harry Kümel.

Over de plot verklapt de organisatie van Film Fest Gent niet veel, maar de woorden ‘horror’, ‘bloed’ en ‘sadomasochisme’ zou hen naar eigen zeggen wel over de streep trekken.

Een hoofdrol is weggelegd voor de zogeheten Belgische koningin der badsteden, Oostende. “If Fassbinder had made a vampire movie it might have looked something like this,” zegt recensent en auteur Geoffrey O’Brien over de film.

De soundtrack van deze film is van François de Roubaix, een autodidactische muzikant en jazzliefhebber. Hij componeerde bijna honderd soundtracks voor voornamelijk Franse films.

Voor Le vieux fusil won hij in 1976 postuum een César voor de beste soundtrack. Postuum, want de Roubaix stierf het jaar daarvoor. Voor Condor Gruppe is de Roubaix altijd een grote inspiratiebron geweest. Ze zetten dus maar al te graag de donkere, hypnotiserende score naar hun hand. Unieke, exclusieve show!

De rest van het Videodroom-programma vind je hier.