Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.02.2016

Ensor-genomineerde kortfilm in competitie van SXSW

door Ruben Aerts

Het geluk, de korte film van Jan Van Dyck, is uitgenodigd voor SXSW (South By Southwest) in Austin (Texas) dat loopt van 11 tot 19 maart. De film krijgt er zijn Noord-Amerikaanse première binnen de Narrative Shorts competitie. Eerder maakte SXSW al bekend dat het Black van Adil El Arbi en Bilall Fallah selecteerde voor het Narrative Spotlight programma.
 
In de 14 minuten durende korte film Het geluk viert Frank zijn 38ste verjaardag met zijn familie. Tijdens dit ogenschijnlijk onschuldige familiefeestje blijkt in werkelijkheid niets te zijn wat het aanvankelijk lijkt.​Bij ons was de film al te zien in Leuven en in Oostende, waar hij in september nog genomineerd was voor de Ensor voor Beste Kortfilm. Na SXSW reist de film verder door naar Nederland, waar Het geluk ook geselecteerd is binnen de Europese Competitie van het Internationaal Kortfilmfestival Go Short in Nijmegen.

Until It Hits You
In de belangrijkste rollen zien we Stijn Van Opstal, Joke De Bruyn, Robbie Cleiren, François Beukelaers en Indra De Bruyn. Naast regisseur Van Dyck tekende Richard van Oosterhout voor de fotografie, Jan Hameeuw verzorgde de montage, terwijl Nicolas Rombouts instond voor de muziek. Producent is Peter De Maegd voor Potemkino (Welp, A Quiet Passion).
 
Na Until It Hits You is Het geluk de tweede titel op het palmares van Van Dyck, die zijn carrière startte binnen het theater als o.a. dramaturg en programmator. Meer recent legt hij zich toe op film en televisie, en werkt hij ook aan zijn eerste speelfilm De gloed.

Bron: VAF

@rubenaerts