Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.02.2016

‘Een voetnoot bij de eerste drie Bourne-films’

door Ruben Aerts

Wie erop rekende dat met de nieuwe Jason Bourne-prent de franchise – na de uitschuiver The Bourne Legacy – in opeenvolgende producties opnieuw zijn vertrouwde elan zal opzoeken, stelt maar beter zijn verwachtingen bij. In een interview met het magazine Entertainment Weekly omschrijft Matt Damon de meest recente worp als een voetnoot bij de eerste drie van de reeks, die – hou je vast – Bourne’s verhaal naar een passend einde zal leiden.

Over zijn personage in die laatste film zegt hij ook: ‘Hij leeft zijn leven zoals voorheen, en dan zoekt hij Julia Stiles’ personage op. Zij zegt hem: ”Je herinnert je dan misschien wel alles. Dat wil niet zeggen dat je alles weet.” Zo belandt hij opnieuw op een plek die donker en onopgehelderd is, daar treft de kijker hem aan.’

Gelukkig zegt de acteur ook hetvolgende:

‘Deze film vervolledigt Bourne’s zoektocht die startte in The Bourne Identity. Hij vormt een onderdeel van de eerste drie films, deze film is geen op zichzelf staand, nieuw hoofdstuk. Het voelt aan als een conclusie, hoewel je ons niet zal horen zeggen dat het dat is. Het is voor Bourne de conclusie van het zoeken naar zijn identiteit. De film graaft dieper dan Ultimatum, in feite.”

Jason Bourne werd – net als The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum – geregisseerd door de Brit Paul Greengrass (Captain Phillips, United 93). Naast Matt Damon zijn ook Tommy Lee Jones, Vincent Cassel, Julia Stiles en Ex Machina/The Danish Girl-revelatie Alicia Vikander te zien. De film komt einde juli bij ons in de zalen.

Bron: EW, DH

@aertsruben