Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.10.2020

Echte heksen bespreken Robert Eggers’ The Witch

door Vertigo

Naar aanleiding van Halloween heeft distributeur A24 gepraat over Robert Eggers’ The Witch met twee echte heksen, Pam Grossman, een heks die advies gaf voor The Craft: Legacy, en Peg Aloi, een lid van een heksenkring in Boston.

Beide heksen prijzen het einde van The Witch, waarop het hoofdpersonage Thomasin (Anya Taylor-Joy) zich aansluit bij een heksenkring. “Sommige mensen vinden het einde tragisch, maar ik vind het heel bevrijdend en opwindend,” zegt Grossman.

“In het laatste shot neemt ze de vorm van een kruis aan, alsof ze sterft en wordt herboren,” vervolgt ze. “Ze straalt en is optimistisch en vrij. Ze heeft de beperkingen van haar brutale leven van onderdrukking overstegen.”

Aloi voegt eraan toe dat Thomasin niet belaagd wordt door de duivel, maar dat ze hem zelf oproept. “In de bossen vindt ze emancipatie en gemeenschap,” zegt ze en vergelijkt de manier waarop de heksenkring wordt afgebeeld met andere moderne en authentieke weergaves van heksen in Rosemary’s Baby en The Wicker Man.

De heksen prijzen ook de manier waarop Thomasins ontluikende seksualiteit net als in de bijbel wordt gelinkt aan het bovennatuurlijke en de duivel. “Het is een ontembare kracht die ze moet leren bedwingen om te voorkomen dat ze zichzelf en iedereen in haar omgeving in het verderf stort,” zegt Grossman.

Volgens Aloi komt hetzelfde thema aan bod in Carrie. Ze merkt ook op dat veel vrouwen die in Salem werden beschuldigd van hekserij ongehuwd waren en aan onbetaalde arbeid deden. Ook in The Witch proberen Thomasins ouders haar naar een ander gezin te sturen om voor hen te gaan werken.

Bron: IndieWire

 

Lees meer over: