Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.10.2020

Recensie Undine

door Chris Craps

De Ondine- of Undine-mythe heeft zijn weg gevonden in onder meer een Hollywoodkomedie (Splash), een tekenfilm van Walt Disney (The Little Mermaid) en een surrealistisch liefdesdrama van Neil Jordan (Ondine). De Duitse regisseur Christian Petzold heeft nu ook zijn versie gemaakt. Helaas laat die geen diepe indruk na.

Zijn zeemeermin (Paula Beer) geeft lezingen over de historische groei van Berlijn. Behoorlijk lange lezingen overigens. Toch heeft ze één felle bewonderaar: de professionele duiker Christoph (Franz Rogowski) die meteen verliefd op haar wordt.  Hij laat haar kennismaken met zijn job en Undine is meteen verkocht, want ze heeft iets met water. Maar dan duikt haar voormalig vriendje terug op.

Petzold (Barbara, Transit) tekent voor zeer mooi uitgelichte en kleurrijke shots, maar het voorspelbare verhaal gaat al snel de mist in. Je ziet hier het Transit-duo Beer-Rogowski opnieuw aan het werk, maar hun ontluikende relatie laat je koud. De gevoelens van Undine en Christoph komen uit het niets en leiden ook tot niets. Rogowski zet zijn aaibare imago in de verf, maar van Beers personage krijg je nooit hoogte. Je vraagt je constant af wiens verhaal dit nu eigenlijk is en wat Petzold juist wil vertellen.

Mogelijk had hij een magisch-realistisch sprookje voor onze moderne tijd voor ogen, maar sommige scènes voelen zeer pretentieus aan. Beers immens vervelende uiteenzettingen over stadsontwikkeling lijken er op hun beurt gewoon bij gesleurd om het geheel ‘diepgang’ te geven.

Conclusie: echt zo’n film waarvan je achteraf zegt: ‘Wel een paar mooie shots…’. En dan weet je meteen dat dit sprookje een probleem heeft.

Regie Christian Petzold
Cast Paula Beer, Franz Rogowski, Jacob Matchenz
Speelduur 1u30
Vanaf 28 september in de bioscoop

Lees meer over: