Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.12.2015

Doe de dino

door Jimmy Van der Velde

Met Arlo uit Pixars The Good Dinosaur wordt de verzameling puike prehistorische filmbeesten weer eens wat groter. Hieronder de coolste cinematografische soortgenoten van de groene langnek.

Brute Force (1914) van D.W. Griffith

Griffith was een filmpionier op vele vlakken. Zo maakte hij met dit korte prehistorisch curiosum ook de allereerste live-action-dinofilm. Indrukwekkend is het stroeve beest al lang niet meer.

 

Gertie the Dinosaur (1914) van Winsor McCay

1914 was ook het jaar waarin de eerste film met een animatiedino in de hoofdrol werd gemaakt. De Brontosaurus Gertie kan heel wat leuke trucjes, maar is ook een emotioneel beestje. Een vroege mijlpaal in de geschiedenis van de animatiefilm.

 

The Lost World (1925) van Harry Hoyt

De dinosaurussen uitgestorven? Vergeet het! In deze stille klassieker huppelen ze nog rond in de Zuid-Amerikaanse jungle. De T-Rex, Allosaurus, Pteranodon en Triceratops: je vindt ze er allemaal. Maar de film leert ons ook dat je ze best niet meebrengt naar de bewoonde wereld.

 

King Kong (1933) van Merian C. Cooper & Ernest B. Schoedsack

Centraal in deze megaklassieker staat natuurlijk een gigantische, harige aap, maar op het eiland waar hij ronddwaalt leven ook prehistorische reptielen. Zo gaat Kong op de vuist met een schrikwekkende T-Rex. De effecten werden verzorgd door de stop-motionmeester Willis O’Brien.

 

Godzilla (1954) van Ishiro Honda

Tokio krijgt het zwaar te verduren wanneer dit legendarische prehistorische filmmonster plots opduikt uit de zee. Naast een monsterfilm ook een prent die op doeltreffende wijze de angst voor een nucleaire apocalyps weergeeft.

 

One Million Years B.C. (1966) van Don Chaffey

Met deze prent was het de beurt aan stop-motionkoning Ray Harryhausen om te tonen hoe goed hij dino’s terug tot leven kon wekken met kleipoppetjes. Al doet de verschijning van Raquel Welch je bijna vergeten dat er prehistorische gedrochten rondlopen in de prent.

 

The Land Before Time (1988) van Don Bluth

In onze regio beter bekend als Platvoet en zijn vriendjes. Een lieftallige animatiefilm met kleine dino’s in de hoofdrol die proberen te overleven in een wereld vol gevaren.

 

Jurassic Park (1993) van Steven Spielberg

De dinofilm der dinofilms! De prent waardoor miljoenen kinderen paleontoloog wilden worden en dino’s opnieuw een essentieel onderdeel vormden van de popcultuur. Topentertainment met de ene onvergetelijke scène na de andere. Clever girl!

 

Theodore Rex (1995) van Jonathan Betuel

Whoopi Goldberg moet in een alternatieve toekomst samenwerken met een T-Rex om een moord op te lossen. Kortom: bijna te onnozel voor woorden!

 

The Tree of Life (2011) van Terrence Malick

Een filosofisch epos over het ontstaan van de kosmos en het leven van een doorsnee Amerikaans gezin waarin ook een dinosaurus verschijnt. Die Terry toch!

 

@TheJimeister