Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.12.2015

Winnaars Kortfilmfestival Leuven bekendgemaakt

door Jimmy Van der Velde

Zaterdag 5 december werden de winnaars van de 21ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven bekendgemaakt.

De grote winnaar van de Vlaamse competitie is The Allegory of the Jam Jar van Boris Kuijpers en Ruth Mellaerts: de film won de Juryprijs voor de Beste Fictiefilm én de Prijs van het Publiek. Dat de film een publiekslieveling is, was al eerder deze week duidelijk toen de film tijdens de Humo-avond de meeste stemmen kreeg van de Humo-lezers. De prent vertelt het verhaal van een zakenman die door een scheur in de muur van zijn appartement helemaal uit balans geraakt. Met de Juryprijs komt de film op de longlist voor de Oscars van 2017. Er was een Special Mention voor Feel Sad for the Bunny, de Wildcardfilm van Kenneth Mercken.

De prijs voor het Beste Debuut was voor Anouk Fortunier voor haar afstudeerwerk (LUCA School of Arts) Drôle d’oiseau, een portret van een bipolaire man gezien door de ogen van zijn elfjarige dochter. De film werd tijdens het Film Fest Gent al bekroond met de Publieksprijs van de Belgische kortfilmcompetitie. Fortunier won ook de VAF Wildcard Fictie eerder deze week.

De jury van de UBFP en UFK kenden de Persprijs toe aan Moon Blaisse voor Guest, die ze maakte met een VAF Wildcard. De persjury gaf een Special Mention voor The Allegory of the Jam Jar. Binnen de competitie voor Vlaamse Animatiefilms ging de Publieksprijs naar Frits Standaert met Schaapjes tellen, een dromerige kinderfilm naar het boek van Mireille d’Allancé.

Ook in de Europese Competitie werden prijzen uitgedeeld: de Juryprijs ging naar het Franse Maman(s) van Maïmouna Doucouré, waarin een jong Frans meisje van Senegalese afkomst het niet neemt dat haar vader een tweede vrouw in huis neemt. Ook deze film komt op de longlist van de Academy Awards van 2017. Het publiek koos voor de Belgische film Le Mur van Waalse cineast Samuel Lampaert. Die won eerder in Gent de European Short Film Award waarmee hij in aanmerking komt voor de prijs voor Beste Europese Kortfilm van de European Film Academy, de Europese tegenhanger van de Oscars. Ook de Europese jury had een Special Mention en wel voor Alles Wird Gut van Patrick Vollrath.

Tot slot werden ook twee filmprojecten bekroond met de Pitch Award: Jasper Vrancken en Leander Hanssen konden de jury overtuigen van hun filmplannen.

In de jury zetelden dit jaar de Brits/Letse filmjournalist en Sleepwalkers-programmator Laurence Boyce, regisseur en slimste mens Adil El Arbi, het Leuvense regisseurstalent Cecilia Verheyden, Catherine Wilmes van Canvas, de Spaanse Clara Doucet, programmator van MECAL in Barcelona en Annecy Animated Film Festival in Frankrijk, acteur en publiekslieveling Wim Willaert, de Noorse regisseur en oudwinnaar Gunhild Enger, festival-oudgediende Gabriel, distributeur Fabrice Marquat en de Amerikaanse onderzoekster, scenarist en schrijfster Linda C. Cowgill.

De volgende editie van het Kortfilmfestival Leuven gaat van start op 2 december 2016.

Een overzicht van alle winnaars:

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE FICTIE
Prijs van de Jury: The Allegory of the Jam Jar (Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts)
Prijs voor het Beste Debuut: Drôle d’oiseau (Anouk Fortunier)
Prijs van het Publiek:The Allegory of the Jam Jar (Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts)

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE ANIMATIE
Prijs van het Publiek: Schaapjes tellen (Frits Standaert)

EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE
Prijs van de Jury: Maman(s) (Maimouna Doucoure)
Prijs van het Publiek: Le Mur (Samuel Lampaert)

TE GAST
HUMO Award: The Allegory of the Jam Jar (Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts)
Pitch Award: Jasper Vrancken en Leander Hanssen
Persprijs: Guest (Moon Blaisse)

Bron: IKL