Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.12.2015

Peter Jackson reageert op bizarre Turkse Gollum-rechtszaak

door Jimmy Van der Velde

Momenteel staat in Turkije een dokter, Bilgin Ciftci, terecht voor het beledigen van president Recep Tayyip Erdoğan. Dat deed hij door op sociale media foto’s van het staatshoofd te vergelijken met beelden van het The Lord of the Rings-personage Gollum. Hij riskeert twee jaar cel.

De vreemde zaak heeft Peter Jackson, Fran Walsh en Phillippa Boyens, de regisseur en scenaristen van de fantasy-trilogie, bereikt. Ze reageerden via een verklaring waarin ze beweren dat de figuur die op de foto’s staat niet Gollum is maar Smeagol, het alter ego van het venijnige creatuur.

De reactie van Walsh luidt als volgt: “Smeagol is een vreugdevol, lief personage. Hij liegt niet en manipuleert niet. Hij is niet slecht, achterbaks en kwaadwillig. Die kenmerken behoren tot Gollum, die niet mag verward worden met Smeagol. Smeagol zou er nooit van dromen om zwakkeren te onderdrukken. Hij is geen pestkop. Hij is zeer vriendelijk. Dat is waarom zoveel mensen wereldwijd van hem houden.”

Ook de advocaat van Ciftci moest in de rechtszaal uit de doeken doen waarom Gollum geen slechte figuur is. De rechter heeft daarom een comité van psychologen en filmexperts samengesteld om tot een besluit te komen. De zaak wordt in februari verdergezet.

Bron: EW

@TheJimeister