Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.10.2021

Denis Villeneuve prijst Tenet en Star Wars: The Empire Strikes Back

door Vertigo

Denis Villeneuve heeft het in de podcast ReelBlend opgenomen voor de bioscoopervaring en illustreerde zijn standpunt door Christopher Nolans Tenet, waardoor hij naar eigen zeggen werd omver geblazen, de hemel in te prijzen.

Tenet is een meesterwerk en een ongelooflijke verwezenlijking op vlak van cinema,” zegt Villeneuve. “Het is een heel complexe film waar ik me rot mee heb geamuseerd. Ik heb hem verschillende keren gezien en het meesterschap van Christopher Nolan is ongeëvenaard.

“Chris is een van de beste filmmakers van het moment,” vervolgt hij. ‘Telkens als hij een film maakt, moet ik hem op het grote scherm zien. Je kan zijn films niet eerst thuis bekijken. Dat slaat nergens op.”

“Het is fascinerend om Chris per film te zien groeien, zijn grenzen op vlak van techniek en verhaal te verleggen en zichzelf opnieuw uit te vinden,” voegt hij eraan toe. “Het is heel inspirerend om een meester aan het werk te zien.”

In een interview met de entertainmentnieuwssite The Playlist staat Villeneuve ook stil bij de Star Wars-franchise en noemt hij The Empire Strikes Back het hoogtepunt van de reeks.

“Ik hou enorm van de donkere toon, de tragische elementen en de ernst van The Empire Strikes Back,” zegt Villeneuve. “Ik hou in het algemeen van ernstige scifi over het leven en ons bestaan. Daarom heb ik zoveel eerbied voor Blade Runner en 2001: A Space Odyssey. Ernstige scifi is heel krachtig.”

Volgens Villeneuve doen latere Star Wars-films onder voor The Empire Strikes Back omdat ze zijn psychologische aanpak van Luke Skywalker en elegantie missen. Met zijn verfilming van Frank Herberts scifiroman Dune hoopte de regisseur terug te keren naar de essentie van Star Wars.

“Dat moet je niet publiceren of ik word gekruisigd,” grapt Villeneuve. “Ik sta er echter volledig achter. Ik heb Star Wars nooit de rug toegekeerd, Star Wars heeft mij de rug toegekeerd.”

Bron: The Playlist,