Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.10.2021

Eternals-regisseuse Chloé Zhao openhartig over Marvels eerste homosuperheld en seksscène

door Vertigo

Eternals introduceert de eerste openlijke homosuperheld in het MCU, Brian Tyree Henry’s Phastos, en regisseuse Chloé Zhao vreest dat de film daardoor in sommige landen zal gecensureerd worden.

“Ik ben niet op de hoogte van alle details, maar ik geloof dat er discussies waren om Eternals te censureren,” zegt Zhao. “Zowel Marvel als ikzelf willen absoluut niet dat de film aangepast wordt. We duimen.”

De regisseuse beschrijft Phastos, een van de onsterfelijke Eternals die in het geheim op aarde wonen, als een personage dat de mensheid als één geheel ziet en ervan overtuigd is dat technologie haar problemen zal oplossen.

“Op een gegeven moment geloofde hij uiteraard niet meer in mensen omwille van enkele vreselijke dingen die ze hebben gedaan,” zegt Zhao. “Zijn man en zijn kind deden hem echter herinneren wat het betekent om mens te zijn.”

“Ook wij kijken soms naar het nieuws en denken dat alles hopeloos is,” vervolgt ze. “Dan kijken we echter naar onze geliefden en onze kinderen en beseffen we dat zij het waard zijn om voor te vechten.”

Zhao vond het geweldig om dat verhaal te vertellen met een homopersonage en stond erop dat Phastos’ gezin authentiek en echt overkwam. “Alleen op die manier kan het publiek met hen meeleven,” zegt ze.

Eternals is ook de eerste Marvel-film met een seksscène. “We hebben veel gedebatteerd over hoe we ze gingen aanpakken,” zegt Zhao. “Het is echter heel normaal dat Marvel Studios nieuwe dingen wil doen.”

Volgens Zhao plande Marvel al een seksscène en de introductie van een homosuperheld voordat ze bij het project betrokken raakte. De regisseuse denkt dat superheldenfilms net als de revisionistische westerns uit de jaren zeventig steeds gewaagder worden.

“Ik vind het prachtig dat we aan een groot publiek kunnen tonen hoe twee mensen elkaar graag zien, zowel op emotioneel en intellectueel als op seksueel vlak, en elkaar met medeleven en tederheid behandelen,” voegt ze eraan toe.

Bron: IndieWire