Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.09.2023

Dead Shot: Degelijke Troubles-thriller die geen kant kiest (recensie)

door Chris Craps

Verhalen over de Troubles in Ulster lenen zich uitstekend tot sterke drama’s (In the Name of The Father, Hidden Agenda, The Boxer, Hunger), maar ook tot B-films (Shadow Dancer, ’71). Met het Iers-Schotse Dead Shot hebben The Uninvited-regisseurs Tom en Charles Guard een zeer degelijk thriller toegevoegd aan dat genre.

South Omagh in 1974. IRA-militant Michael O’Hara (Colin Morgan) voert zijn zwangere vrouw naar het ziekenhuis, maar botst onderweg op een patrouille SAS-soldaten waar Tempest (Ami Ameen) deel van uitmaakt. Die schiet per vergissing O’Hara’s partner dood. Om de krijgsraad te vermijden, wordt Tempest de kans geboden om zich aan te sluiten bij een MI5-eenheid die een IRA-cel in Londen viseert. Een door haat verteerde Michael zet de achtervolging in om zich te wreken.

Het interessante aan Dead Shot zit ‘m in het feit dat de twee groepen elkaars spiegelbeeld zijn. Tempest is de jager, maar ook het wild. Hetzelfde geldt voor O’Hara. MI5-baas Holland (Mark Strong) is dan weer een even meedogenloze schoft als de leider van IRA-cel. Door die opzet kiezen de regisseurs en hun scenaristen geen partij. Anderzijds tonen ze begrip voor zowel O’Hara als Tempest die meegesleurd worden in een oorlog die ze in feite niet willen.

Zonder uniek of diepgravend te zijn, weet Dead Shot spannend, gevarieerd en een paar keer zeer verrassend uit de hoek te komen.

>>Klap

Een IRA-lid wil wraak nemen op de soldaat die zijn zwangere vrouw doodschoot en nu jacht op hem maakt. Een B-thriller die fans van The Crying Game, Shadow Dancer en ’71 zeker zal plezieren.

Regie Tom en Charles Guard
Cast Colin Morgan, Ami Ameen, Felicity Jones
Speelduur 1u32
Vanaf 6 september in de bioscoop

Lees meer over: