Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.09.2023

Sisu: Finse John Wick-variant vol actie en geweld (recensie)

door Chris Craps

Tegen het einde van WO II trekt het Duitse leger zich terug uit Lapland. De resterende soldaten zien een opportuniteit wanneer ze botsen op een goudzoeker met een rugzak goudklompen. De oude man (Jorma Tommila) blijkt echter taaier dan ze hadden verwacht. Meer nog: hij is een levende legende bijgenaamd ‘De Onsterfelijke’, die in zijn eentje 200 Russen om zeep hielp.

Sisu, het Fins voor ‘volharding’, begint bijna als een arthousefilm. De goudzoeker graaft in het prachtige, weidse taigalandschap en botst op een mother lode. Geen woord wordt gesproken, het lijkt wel de aanhef van een Finse There Will Be Blood. In het tweede hoofdstuk komen de nazi’s echter op de proppen en beland je in een oorlogsdrama vol actie. In het derde hoofdstuk gaat regisseur Jalmari Helander helemaal over the top wanneer een mijnenveld wordt betreden.

Niet lang daarna gooit wordt alle plausibiliteit overboord gegooid. Heel spannend is het niet, grappig des te meer. De Finse WO II-Rambo blijkt niet alleen bovenmenselijk taai, maar ook vindingrijk op een geniaal-gruwelijke manier. Een voorbeeld: hoe overleef je minutenlang op de bodem van een rivier wanneer je vanop de oevers beschoten wordt en enkele nazi’s naar je duiken?

Sisu is dus Finse exploitation die flink morst met de ledematen van exploderende nazi’s, terwijl de stoïcijnse en ‘praatzieke’ superheld met zijn Clint Eastwood-achtige granieten kop zijn 200e wonde dichtnaait. Veel moet je er niet achter zoeken. Al zou het kunnen dat Helander hier een groteske waarschuwing brengt aan het adres van iedere bezetter of kolonialistische macht (Duitsers, Russen, maakt niet uit) die de heroïsche Finse natie durft uitdagen en bestelen.

>>Klap

In deze Finse exploitation movie gaat een bikkelharde, Rambo-achtige goudzoeker de strijd aan met nazi’s die zijn goud willen inpikken. Een Finse westernachtige variant op John Wick vol over the top actie.

Regie Jalmari Helander
Cast Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan
Speelduur 1u31
Vanaf 6 september in de bioscoop

Lees meer over: