Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.09.2021

Cinema Lumière Mechelen opent op 8 oktober de deuren

door Vertigo

Lumière opent op 8 oktober de deuren van haar nieuwste bioscoop in de historische Oude Stadsfeestzaal in het centrum van Mechelen. Zo kan de 133 jaar oude zaal aan een nieuw leven beginnen.

Cinema Lumière Mechelen is een van Lumière’s belangrijkste renovatieprojecten tot nu toe en zal nog meer creativiteit naar het hart van de stad brengen. Naast de cinema opent ook café LUX28, waar je voor, na en zonder filmbezoek kunt vertoeven.

Cinema Lumière Mechelen is de vierde Lumière-bioscoop in België en bevindt zich in de Frederik de Merodestraat 28. Het Cinema-team bestaat uit tien gedreven medewerkers.

Momenteel leggen Lumière, stadsbrouwerij Het Anker en de mensen achter cultuurcafé KUUB de laatste hand aan de drie cinemazalen en café LUX28.

“Mechelen barst van de creativiteit op het gebied van kunst, muziek en entertainment,” zeggen Lumière-oprichters Alexander Vandeputte en Jan De Clercq. “Daarom zijn we zo blij dat we in deze bijzondere stad onze films mogen brengen.”

Vanaf 8 oktober is de cinema dagelijks open vanaf 14 uur, met vertoningen om 14u30, 17u30 en 20 uur. Het filmprogramma is een boeiende mix van nieuwe films, avant-premières in aanwezigheid van de filmmakers, documentaires en gerestaureerde klassiekers.

De eerste twee speelweken zullen bekendgemaakt worden op 24 september via www.lumiere-mechelen.be. Tickets zijn vanaf dan te koop. In de voormiddag zijn de scholen en organisaties welkom.

Aan het roer staan theatermanagers Ingeborg Verstappen en Shari Meynen. Als Mechelaars zorgen zij voor de lokale accenten en maken ze de cinema tot een plek waar iedereen zich thuis voelt.

“We vieren de opening het hele weekend,” zeggen Verstappen en Meynen. “En ook voor ons gaat de feeststemming verder, want vanaf 8 oktober ontvangen we elke dag bezoekers voor een topervaring bij Lumière Mechelen. We willen elke dag mensen bij elkaar brengen met filmmagie.”

Een gebouw met een verhaal en boeiende geschiedenis

De prachtig neoclassicistische zaal was oorspronkelijk de turn- en speelzaal voor schoolmeisjes en op feest beluste Mechelaars. Het is een ontwerp uit 1883 van stadsarchitect Victor Louckx.

Na herstel van de oorlogsschade in 1949 draaide de feestzaal op volle toeren. Door de glazen dakconstructie baadde het geheel in natuurlijk licht. Dansfeesten, theatervoorstellingen, exposities en allerhande activiteiten wisselden elkaar af.

Sinds de Oude Stadsfeestzaal in 2011 haar deuren sloot, bleef het gebouw ongebruikt. In 2015 kreeg Lumière van de Stad Mechelen de concessie voor de uitbating van een stadsbioscoop.

Met dezelfde mate van aandacht die Lumière aan de dag legt bij het kiezen en maken van films, werd er samengewerkt met toonaangevende specialisten, restauratievaklui en de Stad Mechelen om de schoonheid en grandeur van de bioscoop te behouden.

Elk oppervlak is zorgvuldig opnieuw afgewerkt en het gebouw heeft een totale upgrade ondergaan. Met Open Monumentendag op zondag 12 september zijn mensen alvast welkom om het gebouw te bezichtigen.

De volledige historiek lees je hier.

Lees meer over: