Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.09.2021

Courtisane Festival onthult eerste details 20e editie

door Vertigo

Van 20 tot en met 24 oktober vindt in Gent de 20e editie van het Courtisane Festival plaats, in samenwerking met Film Fest Gent.

Het programma van Courtisane biedt naast een selectie van nooit eerder in België vertoond werk van buiten- en binnenlandse makers ook een focus op het werk van Sandra Lahire en het duo C.W. Winter en Anders Edström.

Het retrospectieve programma Out of the Shadows verzamelt pertinente maar helaas al te miskende films van vier filmmakers uit de Arabische wereld: Atteyat Al-Abnoudy, Assia Djebar, Jocelyne Saab en Heiny Srour.

Hieronder vind je extra informatie over de vier programmablokken:

Sandra Lahire was een radicale feministische filmmaker en een van de meest prominente en inspirerende figuren in de Londense experimentele filmscène in de jaren 1980 en 1990. Ze liet tien 16mm-films na waarvan de meesten korter zijn dan een half uur.

Lahires werk verdient bredere herkenning. Haar blik op ecologische verwoestingen en het nucleaire tijdperk, feminisme en vragen rond mentale gezondheid is namelijk aangrijpend hedendaags en relevant. Dit Artist in Focus-programma biedt zowel werken uit het oeuvre van Lahire als van filmmakers die dicht bij haar stonden.

Het duo C.W. Winter en Anders Edström, respectievelijk uit de VS en Zweden, debuteert samen voor het eerst in 2010 met hun langspeler The Anchorage (bekroond met de Gouden Luipaard in Locarno) waarin men drie dagen uit het leven van Ulla toont, een weduwe wonende aan de scherenkust van Stockholm.

Tien jaar later brengen ze een film uit van maar liefst acht uur lang. The Works and Days (of Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin) (Beste film in de Encounters-competitie van de Berlinale) volgt vijf seizoenen lang een familie landbouwers in de bergen van de prefectuur Kioto in Japan.

De film is een geografische blik op het werk van de landbouwer en diens omgang met tijd. Aansluitend op hun eigen filmvertoningen stelden Winter en Edström enkele thematische programma’s samen die vanuit verschillende invalshoeken de ervaring van tijd verkennen.

Het programma Out of the Shadows wil een nieuw licht werpen op het werk van vier vrouwelijke filmmakers uit de Arabische wereld: Atteyat Al-Abnoudy, Assia Djebar, Jocelyne Saab en Heiny Srour.

Afkomstig uit diverse regio’s en met verschillende achtergronden begonnen ze in de jaren zeventig films te maken. Tegen de stroom in wijdden ze zich overwegend aan verhalen en stemmen die binnen de officiële geschiedschrijving overschaduwd dreigden te geraken.

Hoewel elk van deze filmmakers verschillende stijlen en filmtalen ontwikkelde, verkent hun werk gemeenschappelijke thema’s zoals herinnering en identiteit, onderdrukking en bevrijding, geweld en uitsluiting en de sociale en politieke rol van vrouwen in Arabische samenlevingen en geschiedenissen.

Het selectieprogramma bestaat uit meerdere programma’s van recente en herontdekte werken. De selectie bevat zowel kort werk als langspeelfilms van onder andere Rosine Mbakam, Eva Giolo, Ephraim Asili, Laida Lertxundi, Mouaad el Salem, Éric Baudelaire, Chantal Akerman en Haneda Sumiko.

Woensdag 20 oktober wordt het Courtisane-festival geöpend met Maɬni – Towards the Ocean, Towards the Shore van Sky Hopinka. Zijn langspeelfilmdebuut volgt twee personen die reflecteren over een dodenmythe verteld door de Chinook in de Pacific Northwest.

In samenwerking met Art Cinema OFFoff wordt het festival op zondag 24 oktober afgesloten af met Lisa Spilliaerts N.P, een stille film waarin vier jonge mensen in Japan ontdekken hoe ze verbonden zijn door een boek.

Meer info vind je hier.