Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.10.2021

Call Me by Your Name-scenarist James Ivory openhartig over ruzie met Luca Guadagnino

door Vertigo

Scenarist James Ivory zou oorspronkelijk samen met Luca Guadagnino Call Me by Your Name regisseren, maar werd in de aanloop naar de opnames abrupt aan de deur gezet.

“De laatste keer dat ik Luca zag, grapten we over wat er zou gebeuren als we ruzie kregen op de set,” schrijft Ivory in zijn memoires Solid Ivory. “Toen kreeg ik te horen dat ik de film niet zou regisseren. Er werd me nooit verteld waarom, noch door Luca, noch door iemand anders.”

“Ik lag er niet echt wakker van,” vervolgt hij. “Ik besefte dat het soms heel gênant kan zijn om met twee regisseurs te werken. Hoe zou het tegenover de cast en crew overkomen als we ruzie hadden? Wie zou de echte regisseur zijn als een van ons moest toegeven? Hoeveel kostbare draaitijd zou er verloren gaan?”

Ivory blikt ook terug op enkele castingbeslissingen die zonder zijn inspraak werden gemaakt. Zo had Ivory oorspronkelijk Greta Scacchi gecast als de moeder van Elio (Timothée Chalamet). Guadagnino castte echter Amira Casar. “Hij nam nooit contact op met Greta of haar agent, hoewel ik hem erom smeekte,” schrijft Ivory.

Vervolgens werd Shia LaBeouf gestrikt om Elio’s geliefde Oliver te spelen. Ivory was eerst niet overtuigd, maar schrijft dat zowel hij als Luca enorm onder de indruk waren van LaBeoufs auditie met Chalamet.

“Toen werd Shia echter ook de laan uitgestuurd nadat aan het licht kwam dat hij ruzie had gemaakt met zijn vriendin en zich ergens verzet had tegen politieagenten die hem probeerden te kalmeren,” schrijft Ivory.

“Luca wilde noch hem, noch zijn agent bellen. Ik heb Shia gerustgesteld per mail, maar toen castte Luca Armie Hammer en sprak nooit meer met of over Shia,” vervolgt hij.

Bron: IndieWire