Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.09.2022

Blonde moest het bijna doen zonder scènes uit Marilyn Monroe-klassiekers

door Vertigo

In Blonde plaatst regisseur Andrew Dominik actrice Ana de Armas in enkele iconische scènes uit de films van Marilyn Monroe. Ook klassieker Some Like It Hot passeert de revue. Daar moest de regisseur echter heel wat moeite voor doen.

“Het was niet simpel om toestemming krijgen van de studio’s voor de fragmenten”, geeft Dominik toe. “Daarom draaide ik extra scènes. Voor Some Like It Hot had ik bijvoorbeeld een acteur ingehuurd om Tony Curtis te spelen indien MGM nee zou zeggen.”

Bijna was dat ook het geval, onthult de regisseur: “De vorige baas van MGM zei me letterlijk: ‘Over mijn lijk dat je iets uit Some Like It Hot mag gebruiken’. Maar dan werd hij ontslagen. Dus ik had geluk dat ik op het moment dat we de film gingen draaien de vraag opnieuw kon stellen. Aan een vriendelijkere studiohoofd ditmaal.”

Dat was niet enkel het geval bij MGM. Ook de films die Monroe maakte voor 20th Century Fox mocht Dominik gebruiken: “Uiteindelijk mocht ik alles doen wat ik wilde met de films die ik verlangde. Ik had nooit gedacht dat me dat zou lukken.”

Bron: IndieWire