Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.09.2022

Oscarwinnares Louise Fletcher overleden

door Vertigo

In haar huis in Frankrijk is de Amerikaanse actrice Louise Fletcher overleden. Ze was 88 jaar. Fletcher speelde weinig grote rollen in haar filmcarrière, met één memorabele uitzondering. In One Flew Over the Cuckoo’s Nest vertolkte ze de kwaadaardige Nurse Ratched. Ze won er een Oscar voor.

Fletcher was niet de eerste keuze voor de iconische rol. Onder meer Anne Bancroft, Angela Lansbury en Ellen Burstyn hadden al bedankt voor de film toen Milos Forman Fletcher inhuurde. Hij zou het zich niet beklagen. Fletcher maakte van Nurse Ratched een van de meest memorabele slechteriken uit de filmgeschiedenis.

Toen ze begin 1976 de Oscar voor beste actrice won voor haar vertolking, zorgde Fletcher voor een ander iconisch moment. Als dochter van dove ouders tolkte ze haar overwinningsspeech in gebarentaal.

Na haar grote doorbraak in One Flew Over the Cuckoo’s Nest verliep de carrière van de actrice eerder wisselvallig. Ze had nog rollen in Exorcist II: The Heretic, Firestarter en talloze gastrollen in tv-series. Met haar vertolking als Nurse Ratched is haar plek in de filmgeschiedenis hoe dan ook verzekerd.

Bron: THR