Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.02.2018

Beluister de Patser-soundtrack online

door Steven Tuffin

België en Nederland gaan plat voor Patser, de derde langspeelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Vanaf vandaag kan je ook nagenieten met de bijhorende fenomenale soundtrack van Hannes De Maeyer.

Na Black en Image werkten regisseurs Adil en Bilall voor de originele muziek van Patser opnieuw samen met De Maeyer. Belangrijke inspiratiebronnen voor de score waren zowel de iconische eighties-filmscores van onder meer Scarface, The Terminator en Midnight Express, als de recente eighties revival-soundtracks uit onder meer Drive en Stranger Things. Die mix, onder een sausje van hedendaagse elektronica-invloeden, zorgt voor een perfecte muzikale vertaling van de energie en sfeer uit de film.

“Hannes is onze broeder,” vertellen Adil en Bilall. ‘Hij heeft de unieke capaciteit om onze visie te matchen met zijn muziek en de kwaliteit van onze films naar een veel hoger niveau te brengen. Voor Patser zochten we een eighties-sound die ons deed denken aan videogames en coole films uit die periode. Daarnaast is het spannende muziek vol emotie. Patser zou nooit zoveel succes gehad hebben zonder de muziek van Hannes. Hannes’ muziek voor Patser is next level shiiiiit!”

“Samenwerken met Adil & Bilall is altijd heel dankbaar,” aldus Hannes De Maeyer. “Ze hebben niet alleen een duidelijke visie op alle onderdelen van hun film – en dus ook op hoe de muziek moet klinken – maar ze geven me beiden ook ontzettend veel energie. Ter voorbereiding van de filmscore van Patser heb ik ontzettend veel geluisterd naar de meest uiteenlopende klanken: van iconische eighties-filmscores, tot ook hedendaagse filmmuziek, electronic music en gamemuziek, en heb mij volop verdiept in de sfeer en vibes die deze muziek oproepen.”

Ik heb ook de hulp ingeroepen van synthesizer wizard Yannic Fonderie,” vervolgt de componist. “Hij heeft zowat elke hardware synth in huis die je je kan inbeelden. Dankzij de combinatie van zijn hardware synth klanken en mijn software synths, kwamen we tot de perfecte mix. Het allermoeilijkste aan het creëren van deze score was het verkrijgen van een toffe eighiets-vibe zonder daarbij te cheesy of ‘fout’ te klinken. Gelukkig volgden Adil & Bilall het creatieproces nauw op de voet en konden we samen die juiste balans vinden. Doorheen de verschillende samenwerkingen zijn we ook echt vrienden geworden, waardoor er veel wordt afgelachen.”

Links naar andere streamingplatformen vind je hier.