Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.02.2018

Roman Polanski-slachtoffer neemt het op voor voor Quentin Tarantino

door Vertigo

Quentin Tarantino kwam in opspraak nadat Uma Thurman hem van nalatigheid beschuldigde bij een ongeval op de set van Kill Bill. In de nasleep daarvan werd ook zijn aankomende film op de korrel genomen omdat Roman Polanski daar als een personage in opduikt. Polanski werd in 1977 door de 13-jarige Samantha Geimer beschuldigd van verkrachting. In 2003 trok Tarantino die aanklacht tijdens een interview in twijfel, daarvoor excuseerde hij zich nu bij Geimer.

“Ik had niet verwacht dat hij persoonlijk contact zou opnemen. Dat was vriendelijk van hem. Wat als ik heel kwaad was geweest? Toch koos hij ervoor om de confrontatie aan te gaan,” vertelde Geimer. “Ik denk dat hij nu beseft dat hij toen dingen zei die schokkend waren voor iemand anders. Daar dacht hij toen niet aan, maar hij voelde zich er nu wel schuldig over.”

Bij de excuses van Polanski was dat destijds toch anders: “Ik dacht hij zich pas schuldig voelde nadat hij gearresteerd was en ik had zijn excuses niet echt nodig. Voor mijn familie waren die wel belangrijk. Doordat ze een soort van verlichting brachten bij de mensen rondom mij, betekenden ze toch ook iets voor mij.”

Geimer had ook oog voor de context waarin de controverse rond Tarantino ontstond: “De #MeToo-beweging heeft al geweldige dingen teweeggebracht en zorgt dat er nu over bepaalde zaken gepraat wordt. Toch vind ik niet dat ze gebruikt mag worden als een wapen om bepaalde mensen in Hollywood zwart te maken. Het dient in de eerste plaats om mensen een stem te geven, niet om anderen neer te halen. Zo’n bewegingen zullen altijd misbruikt worden, maar we mogen niet vergeten dat we voor verandering proberen te zorgen.”

Bron: IndieWire