Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.12.2021

Brusselse politie gaat bioscopen die open blijven niet controleren

door Vertigo

Onlangs werd bericht dat de Brusselse bioscopen Cinema Palace, Cinema Galeries, Kinograph en Vendôme zich niet aan de beslissing van het overlegcomité zullen houden om vanaf 26 december de deuren te sluiten.

Nu heeft de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene laten weten dat ze niet zal controleren of de bioscopen zich aan de nieuwe maatregel houden. Volgens woordvoerster Ilse Van de keere heeft het korps daar geen tijd voor omdat het ook al de betoging van de cultuur- en eventsector op 26 december in goede banen moet leiden.

Daarnaast zijn ook de burgemeesters van Elsene, Christos Doulkeridis, en Ukkel, Boris Dilliès, niet van plan om toezicht te houden op de bioscopen en andere cultuurhuizen.

“Het overlegcomité maakte een symbolische vergissing,” zegt Doulkeridis. “Daar ga ik geen vergissing aan toevoegen. Ik ga de politie niet naar dit soort plaatsen sturen om ze te controleren.”

Dilliès benadrukt dat het maximumaantal toeschouwers in de Brusselse bioscopen beperkt blijft tot 200 en dat de andere coronamaatregelen moeten nageleefd worden. “Ik roep niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar ik ga ook geen tanks sturen,” voegt hij eraan toe.

Ignacio de la Serna, de voorzitter van het college van procureur-generaals, is het daarmee eens. “Er zijn zoveel andere echte criminele fenomenen die meer prioritair zijn,” zegt hij. “We gaan de politie niet vragen om de wacht te houden voor theaterzalen of om systematisch pv’s op te stellen.”

Bron: De Standaard

Lees meer over: