Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.02.2016

45 Years

door Jimmy Van der Velde

Zoals Achter de wolken deze week verhaalt, ben je nooit te oud om smoorverliefd te worden. Maar zoals 45 Years dan weer demonstreert, ben je ook nooit te oud om hartzeer te ontlopen. Kate en Geoff, om wie het allemaal draait in de derde langspeelfilm van de Britse regisseur Andrew Haigh (Greek Pete, Weekend), vormen al bijna een halve eeuw een hecht paar. Ze wonen in een gezellige cottage op het platteland in Norfolk en genieten er van hun gezapige oude dag. Binnenkort vieren ze hun 45ste huwelijksverjaardag, en daar is vooral Kate mee bezig.

Aan dat kabbelende bestaan komt echter abrupt een eind wanneer Geoff een brief krijgt uit Zwitserland. Het schuivende ijs van een gletsjer heeft het lichaam blootgelegd van een jonge vrouw die daar 52 jaar eerder verongelukt was: Katja, Geoffs toenmalige verloofde. Het nieuws komt als een schok voor Geoff, die zichtbaar de kluts kwijt is. En omdat Geoff zo hevig reageert, voelt Kate een eigenaardige jaloersheid in zich opwellen.

45 years

45 Years weeft een uniek en bijzonder intrigerend web van emoties en implicaties, waarbij je niemand met de vinger kan wijzen. Hadden Kate en Geoff bepaalde zaken beter moeten uitpraten toen ze elkaar leerden kennen? Misschien, maar kiezen we er niet allemaal voor om gevoelige onderwerpen onder de mat — of in dit geval het ijs — te vegen in plaats van vervelende spanningen te riskeren?

Andrew Haigh, die zelf het kortverhaal van David Constantine in een scenario verwerkte, weet bovendien precies hoe hij de onuitgesproken frustraties en twijfels zichtbaar moet maken. Als The Revenant lang uitgesponnen shots gebruikt om een fysieke impact te creëren, haalt Haigh met zijn aangehouden scènes het maximum uit zijn hoofdacteurs. En dat wil wat zeggen als je beseft hoeveel ervaring en talent Charlotte Rampling en Tom Courtenay op tafel kunnen leggen.

45 Years is een instantklassieker, een aangrijpend verhaal over grijze haren dat alle mogelijke eerbied verdient.

>>KLAP

Charlotte Rampling en Tom Courtenay distilleren gezamenlijk het beste uit hun verzamelde acteerervaring en vormen het hart van dit adembenemend intieme relatiedrama te vergelijken met Another Year. Andrew Haigh, de Brit die zich ook al liet opmerken met Weekend, levert opnieuw subliem werk.

Regie Andrew Haigh
Cast Charlotte Rampling, Tom Courtenay
Speelduur 1u35
Vanaf 10 februari in de bioscoop

 

@RubenNollet