Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.02.2016

Zootropolis

door Steven Tuffin

Kijk, je kunt zoveel over de net-niet fusie van Disney en Pixar zeuren als je wil. Zolang hét digitale animatiebedrijf eigenzinnige parels als Inside Out blijft maken en het Huis van de Muis met heerlijk gelaagde pixelavonturen als deze bonte beestenboel op de proppen blijft komen, is er in principe geen wolkje aan de lucht.

Zootropolis is veel dingen. Een dubbel zero to hero-verhaal bijvoorbeeld, met in de ene hoek Judy, een klein konijn uit een boerendorp dat het wil maken als eerste flik van haar soort in de grote stad waarnaar de titel verwijst. In de andere hoek tref je Nick aan, een vos die de term ‘sluw’ naar nieuwe hoogtes weet te brengen in de grootstad waar alle soorten dieren zij aan zij leven.

zootropolis

Het odd couple vormt de spil van een spannend detectiveverhaal dat op een beestachtig neefje van Chinatown en L.A. Confidential lijkt. Het duo slaat immers de poten in elkaar om een mysterieuze verdwijningszaak op te lossen, die wel eens verregaande gevolgen zou kunnen hebben voor het relatief vredevolle samenleven in de metropool.

Maar er is meer: regisseurs Byron Howard (Bolt, Tangled) en Rich Mooire (Futurama, Wreck-It Ralph) geven zowel het plattelands- als het grootstadsleven, eh, leven door alle personages tot in de puntjes uit te werken. Van Judy’s simpele maar goedbedoelende ouders over de immer bulderende politiechef Bogo tot Nicks verraderlijk schattige sidekick: ze blijven allemaal bij.

Hoewel het stemmenwerk en de animatie fantastisch zijn, is het vooral de boven beschreven gelaagdheid die van Zootropolis verplichte Disneykost maakt. Dat en het feit dat het geheel gezien kan worden als een metafoor voor de alsmaar meer verscheurde tijden waarin we leven!

>>KLAP

Vertrek voor deze entertainende beestenboel van Disneys oeroude pratende dierenrecept, giet het in een L.A. Confidential-achtig detectivejasje en breng het op smaak met een eigentijdse ‘we zitten allemaal in hetzelfde schuitje’-ondertoon.

Regie Byron Howard, Rich Moore
Cast Jason Bateman, Ginnifer Goodwin, Idris Elba
Speelduur 1u48
Vanaf 10 februari in de bioscoop

 

@Waanzinema