Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.09.2014

Alphabet

door Ruben Nollet

Ooit van PISA gehoord? Nee, niet de Italiaanse stad waar alle toeristen doen alsof ze een scheefhangende toren ondersteunen, maar het Programme for International Student Assessment. Het gaat om een internationaal vergelijkend onderwijsonderzoek, opgezet door de OESO, dat 15-jarigen test op een aantal vaardigheden om te zien hoe ver ze staan. Klinkt gezond, zal u zeggen, maar de documentaire Alphabet plaatst er toch een paar zeer opmerkelijke vraagtekens bij.

Regisseur Erwin Wagenhofer argumenteert dat PISA niet zozeer een handig werktuig is als een symptoom van een kanker die we steeds moeilijker onder controle krijgen. Omdat leerlingen voortdurend getest worden, staan ze onder voortdurende druk, en dat is nefast voor hun ontwikkeling. En dat is nog maar een aspect van de zorgwekkende situatie die Alphabet in beeld brengt. Je kunt opwerpen dat Wagenhofer de voorstanders van concurrentiedenken à la PISA te weinig de kans biedt om hun kant van de zaak te bepleiten. Maar je kan even goed zeggen dat die mensen sowieso al genoeg hun stem laten horen. Een belangrijke film, als je het mij vraagt.

 >>KLAP

Al wie begaan is met het zielenheil van zijn kinderen — en zijn we dat niet allemaal? — is het aan zichzelf verplicht om naar deze documentaire te gaan kijken. Zijn hoofdthema is onderwijs maar in wezen werpt hij een blik op onze hele wereld. Knap.

Regie Erwin Wagenhofer
Cast YY Gerald Hüther, Yakamoz Karakurt, Pablo Pineda
Speelduur 1u53
Vanaf 17 september in de bioscoop

@RubenNollet