Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.01.2021

Zoon Marvel-legende veroordeelt gebruik Captain America-beeltenis door Capitool-betogers

door Vertigo

Neal Kirby, de zoon van Captain America-medebedenker en Marvel-legende Jack Kirby, heeft uitgehaald naar de betogers die op 6 januari het Capitool in Washington D.C. bestormden met T-shirts waarop Donald Trump stond afgebeeld als Captain America.

“Mijn vader en Joe Simon creëerden Captain America in 1941,” schrijft Neal Kirby in een statement. “Al 79 jaar is Captain America een symbool en een beschermer van onze democratie en de wet.”

“Hij werd gecreëerd door twee joden uit New York die een hekel hadden aan nazi’s en postkoppen,” vervolgt hij. “Captain America kwam op voor de underdog. Zelfs nog voor hij zijn superkrachten had kwam hij op voor rechtvaardigheid en gaf hij nooit op.”

Kirby voegt eraan toe dat de bestorming van het Capitool hem altijd zal blijven achtervolgen en noemt de beelden van Trump als Captain America ‘weerzinwekkend en schandalig’.

“Captain America is de absolute tegenpool van Donald Trump,” schrijft Kirby. “Captain America is altruïstisch en Trump is egoïstisch. Captain America vecht voor ons land en onze democratie, Trump vecht voor persoonlijke macht en alleenheerschappij.”

“Captain America schaart zich achter het gewone volk en Trump schaart zich achter de machthebbers en bevoorrechten,” vervolgt hij. “Captain America is moedig en Trump is een lafaard.”

“Als Trump de kwaliteiten en het karakter van Captain America had, zou het Witte Huis een symbool van waarheid en integriteit zijn, geen beerput van leugens en hypocrisie. Veel Amerikaanse presidenten hadden dezelfde waarden als Captain America, Trump niet.”

Ook Garth Ennis, een schrijver van de Punisher-comics, heeft de betogers die T-shirts met het schedellogo van de Marvel-antiheld droegen veroordeeld.

“Ik heb het al een paar keer gezegd, maar niemand wil de Punisher zijn,” zegt Ennis. De Punisher is een ex-soldaat wiens gezin werd doodgeschoten en die zijn leven wijdt aan de brutale bestrijding van de misdaad.

Volgens Ennis beseffen de betogers evenmin wat het Punisher-logo wil zeggen als de politiemannen die ermee rondliepen tijdens de Black Lives Matter-betogingen van vorig jaar.

“Ze willen gewoon een T-shirt met een eng symbool dragen een beetje stoer doen, naar huis gaan bij hun vrouw en kinderen en hun gewone leven verderzetten,” zegt Ennis.

Bron: EW