Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.09.2021

Worth: Bescheiden en verrassend 9/11-drama (recensie)

door Chris Craps

Hoeveel is een mensenleven waard? Een miljoen dollar? 100.000 dollar? 10.000 dollar? De advocaat Kenneth Feinberg (Michael Keaton) heeft er zijn levenstaak van gemaakt om die waarde in te schatten. Hij deed dat altijd zonder zich te laten leiden door zijn emoties. In Worth wordt getoond hoe Feinberg reageerde wanneer hij voor het eerst geconfronteerd werd met negatieve reacties op zijn aanpak. Hij kreeg de opdracht van president George W. Bush om een compensatiefonds op te richten voor de slachtoffers van de aanslagen van 9/11. Feinberg benaderde de opdracht zoals hij dat in het verleden had gedaan, maar botste ditmaal op meer frustratie, boosheid en tegenstand dan ooit.

Worth had makkelijk een sentimentele draak kunnen worden. Beeld je in dat de vrouw van een man die omkwam in een van de Twin Towers voor Feinberg zit te grienen. Een paar violen, Feinberg die een traan wegpinkt en je krijgt een halve zaal die naar een zakdoek grijpt, terwijl de andere helft geïrriteerd zucht. De cineast Sara Colangelo (The Kindergarten Teacher) heeft gelukkig de score tot een minimum beperkt en Keaton houdt het meer dan ooit bij less is more. Ook de geïnspireerde casting van Stanley Tucci, in de belangrijke bijrol van een man die zijn vrouw verloren is, draagt bij tot de beperking van het melodrama. Daarnaast kiest Colangelo geenszins voor een makkelijk happy end.

Resultaat: van alle 9/11-films is die van Colangelo misschien de meest praatzieke, maar ook de meest bescheidene en verrassende.

>>Klap

Via het merkwaardige verhaal van Kenneth Feinberg (Michael Keaton), de advocaat die in opdracht van de Amerikaanse president moest zorgen dat zoveel mensen op het 9/11-compensatiefonds zouden intekenen, brengt cineaste Sara Colangelo een drama over de monetaire waarde van een mensenleven. Voor de fans van The Rainmaker, A Civil Action en Dark Waters.

Regie Sara Colangelo
Cast Michael Keaton, Stanley Tucci, Amy Ryan
Speelduur 1u58      
Vanaf 15 september in de bioscoop

Lees meer over: