Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.11.2023

Wish: Weg met het patriarchaat op zijn Disney’s (recensie)

door Chris Craps

Uit de pen van Frozen-cineast Jennifer Lee komt een nieuw Disney-sprookje vol pratende beestjes, magische wezens en een ambitieuze slechterik. Origineel is het allemaal niet, maar wel onderhoudend genoeg om jonge kinderen anderhalf uur aan hun stoel te kluisteren.

Hoofdpersonage Asha leeft op een eiland vol vluchtelingen. De veiligheid wordt verzorgd door Magnifico, de koning-tovenaar die de wensen van zijn onderdanen in zijn kasteel ‘bewaart’ en ze in vervulling laat gaan wanneer het hem goed uitkomt. Asha wil zijn leerling worden, maar uit kritiek op zijn bewind, waardoor haar sollicitatie een flop wordt. Wanneer ze zelf een diepe wens uit, verschijnt er een magische ster die haar zal helpen om de alsmaar ambitieuzere Magnifico op zijn plaats te zetten.

Wish lijkt vooral te mikken op kinderen. Voor volwassenen is de logica van de magie iets te arbitrair en het is vreemd dat de magische wezentjes zo fantasieloos zijn – meer emoji’s dan iets anders. Opvallend is ook dat de heldin zeer vlak uitgewerkt werd. Pluspunten zijn het hoge verteltempo en de speelduur van 95 minuten.

De film bewandelt platgetreden paden, buiten de zeer contemporaine boodschap. Uiteindelijk gaat Wish over verzet tegen het patriarchaat, dat aanvankelijk misschien goede bedoelingen heeft. Als een vrouw het in twijfel durft te trekken, reageert het echter extreem dictatoriaal. Best gedurfd van Disney.

>>Klap

Disney presenteert een zoveelste muzikaal sprookje vol magie over een onbaatzuchtige heldin. Deze keer mag die echter het patriarchaat onderuithalen. In de traditie van Rapunzel en Frozen.

Regie Chris Buck & Fawn Veerasunthorn
Cast Chris Pratt, Ariana DeBose, Alan Tudyk
Speelduur 1u35
Vanaf 22 november in de bioscoop

Lees meer over: