Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.06.2021

Willem Dafoe openhartig over film vs. tv, studio- vs. indiefilms en bioscoop vs. streaming

door Vertigo

Willem Dafoe speelt bijna nooit mee in series en heeft in een interview met de entertainmentnieuwssite IndieWire onthuld waarom hij films verkiest.

“Het verschil tussen film en tv is een beetje vaag, maar doorgaans belanden projecten waarbij het verhaal en de personages centraal staan op tv,” zegt Dafoe.

“Cinema kan veel verder gaan,” vervolgt hij. “Je kan met tijd, beeld, geluid, kleur en allerlei moeilijk te definiëren poëtische aspecten spelen.”

“Series worden geleid door showrunners en ingeblikt door verschillende regisseurs,” voegt hij eraan toe. “Ik geef mezelf liever over aan één regisseur, wiens bevelen ik opvolg. Dat vind ik vrijer en aangenamer.”

Wat films betreft, verkiest Dafoe indieprojecten, maar toch duikt hij af en toe in blockbusters als Aquaman op. “Het is normaal dat iedereen altijd aan het publiek denkt, omdat cinema alleen op die manier kan overleven,” zegt hij.

“Wanneer je voor een groot bedrijf werkt, gaat het er echter anders aan toe,” vervolgt hij. “Publieksfilms zijn vaak minder persoonlijk.”

“Op dit punt in mijn leven ga ik studiofilms niet uit de weg, maar ik werk liever aan projecten die me uitdagen en verrassen,” vervolgt hij.

Verder houdt Dafoe een pleidooi voor de bioscoopervaring en noemt het zonde om zijn recente films The Lighthouse van Robert Eggers en Siberia van Abel Ferrara op tv te bekijken.

“Ik weet echter dat de meeste mensen thuis op een klein scherm naar films en series kijken en dat kan heel ontspannend zijn,” zegt de acteur.

Zelf vindt Dafoe streamingdiensten verwarrend: “Ik kijk altijd een beetje rond en bekijk vanalles, maar uiteindelijk geef ik het op en ga ik slapen.”

“Door de technologie waar de mensen mee opgroeien, haalt dat soort kijkgedrag misschien wel de bovenhand,” vervolgt hij.

“We zijn niet meer in staat om lange tijd aandacht aan iets te schenken of ergens naartoe te gaan zonder te weten wat we erbij zullen winnen,” voegt hij eraan toe.

Bron: IndieWire

Lees meer over: