Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.10.2014

What If

door Ruben Nollet

The F Word. Zo heette deze romantische komedie oorspronkelijk, tot de Amerikaanse censuur die titel te aanstootgevend vond — diepe, diepe zucht — en de makers met een platter alternatief op de proppen kwamen. Het F-woord in kwestie is nochtans gewoon Friend. Vriendschap is meteen ook de grote knoop waarin de twee hoofdfiguren verstrikt zijn.

Wallace (Daniel Radcliffe) en Chandry (Zoe Kazan) ontmoeten elkaar op een feestje en het klikt geweldig. Maar net als hij zijn kans wil wagen, dropt zij een bommetje: ze heeft een lief. Wat volgt, is een 21ste-eeuwse variante op When Harry Met Sally, met als centrale vraag of een man en een vrouw louter vrienden kunnen zijn.

Net als Meg Ryan en Billy Crystal 25 jaar geleden houden Radcliffe en Kazan enorm van lange en haarfijn uitgeschreven dialogen, al tonen deze jonge helden zich een flink stuk vuilgebekter. What If doet zich achteraf bekeken gewaagder en vernieuwender voor dan hij eigenlijk is, maar zijn aaibaarheid redt hem van de banaliteit.

 >>KLAP

What If is het soort romantische komedie waarvoor de term quirky uitgevonden lijkt. De frisse originaliteit van een (500) Days of Summer haalt hij niet, maar hij is schattig genoeg om kijkers met zachte zielen een lekker warm gevoel te geven.

Regie Michael Dowse
Cast Daniel Radcliffe, Zoe Kazan, Adam Driver
Speelduur 1u38
Vanaf 8 oktober in de bioscoop

@RubenNollet