Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.10.2014

Mommy

door Steven Tuffin

Ook wonderkinderen worden groot. Xavier Dolan, nog steeds maar 25, is klaar om het infantiele juk eindelijk van zich af te werpen. Met Mommy, zijn vijfde langspeler, zat hij eerder dit jaar voor het eerst aan de volwassen tafel in Cannes, werd hij met een twaalf minuten staande ovatie onthaald en vertrok hij met een – gedeelde – Juryprijs in de binnenzak.

Het titelpersonage is de flamboyante Diane ofte ‘Die’ (gespeeld door de geweldige Anne Dorval) die besluit haar ADHD-zoon Steve (de sterk debuterende Antoine-Olivier Pilon) thuis te onderwijzen nadat hij uit een jeugdinstelling wordt ontslagen. Gelukkig wordt ze daarin bijgestaan door haar stotterende overbuurvrouw Kyla (Suzanne Clément). Het drietal verandert in een bijzonder gezelschap dat allerlei aanstekelijke en ontroerende dingen meemaakt.

Dolan heeft altijd al iets met opvallende stijlkeuzes gehad, maar gaat hier nu voor het eerst coherent mee om. Het vierkante beeldformaat dat hij hanteert is meer dan een leuke gimmick. De beperktheid werkt isolerend, versterkt de impact van de vele scheldtirades en oogt ook nog eens origineel en verfrissend. Bovenal verliest Dolan nooit de essentie van zijn vertelling en personages uit het oog.

Met op de achtergrond de meligste nineties mixtape aller tijden – je krijgt onder meer Céline Dion, Oasis en Dido te horen – rijgt de filmmaker iets meer dan twee uur eerlijke en directe scenes aan elkaar, soms opmerkelijk grappig, veelal verrassend emotioneel. De energiek gekleurde beeldvoering contrasteert bijna poëtisch de onderliggende tristesse van het verhaal.

De wat vreemde proloog die het gebeuren in een fictief Canada uit de toekomst laat afspelen, is mogelijk de enige kink in de kabel van deze verder erg sterke prent.

>>KLAP

Canadees wonderkind Xavier Dolan ontroert met dit aangrijpende drama over een ADHD-puber en zijn moeder. Het ultieme bewijs dat ‘ziekte van de week’-films nog steeds tot op het bot kunnen raken. Die magische cinematruc krijg je er gratis en voor niks bij.

Regie Xavier Dolan
Cast Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément, Patrick Huard
Speelduur 2u19
Vanaf  8 oktober in de bioscoop

@NielsPutman